Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Oslobodenie Bratislavy 2021 - 76. výročie

NOVÉ - - - Oslobodenie Bratislavy 2021 - 76. výročie
Termín: 04.04.2021 - 30.05.2021
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.vhu.sk/oslobodenie-bratislavy-75-vyrocie/

Popis

Víťazstvo – pamätník oslobodenia Červenou armádou v Bratislave nesie nápis: Sovietskej armáde osloboditeľke vďačná Bratislava.
Autormi diela sú Jozef Kostka, akad. soch. a Ing. arch. Milan Škorupa a bol umiestnený v roku 1946.

Pamätník nájdete na Námestí Eugena Suchoňa, 811 02 Bratislava a nachádza sa teda pri Hviezdoslavovom námestí medzi budovami Reduta - Slovenská filharmónia a Slovenské národné divadlo - historická budova a v tesnej blízkosti hotela Carlton.

Bratislava bola oslobodená dňa 4.4.1945.
Bratislava bola pre nemeckú armádu dôležitý oporný bod na styku karpatských a alpských výbežkov, bola viac ako tri mesiace pripravovaná na obranu ako predsunutá súčasť obrany Viedne a tzv. alpskej pevnosti.

„Festung Pressburg“ bránilo 10-tisíc vojakov Wehrmachtu 96., 711. a 23. pešej divízie, ako aj 43. a 153. divízie zo záloh Volkssturmu 8. armády a 27. maďarskej divízie.

Všetky významné budovy v Bratislave boli podmínované a napojene na jednotný odpaľovací systém, aby mohli byt naraz vyhodené do vzduchu. Zabránil tomu však rýchly postup vojsk 2. ukrajinského frontu a bratislavčanom sa podarilo tento systém poškodiť.

Bezprostredné boje o Bratislavu začali 2. apríla 1945, keď prvé oddiely sovietskej Červenej armády oslobodili Vajnory a odtiaľ ostreľovali nemecké pozície na svahoch Malých Karpát. O deň neskôr, 3. apríla, po delostreleckej príprave a leteckých útokoch jednotiek 5. leteckej armády generálplukovníka S. K. Goriunova, začali priame bezprostredné boje o Bratislavu.

Okrem už vyššie spomenutých jednotiek mali na oslobodení mesta podiel aj 27. gardová tanková brigáda Červenej armády a 2. tankový pluk rumunskej armády. Obe jednotky nasadil veliteľ 7. gardo­vej armády generálplukovník M. S. Šumilov na smere hlavného úderu, teda na Bratislavu. V popoludňajších hodinách 3. apríla 1945 sa sústredili na južnom okraji Ivanky pri Dunaji a odtiaľ prenikli v súčinnosti so streleckými jednot­kami predovšetkým na východné svahy Malých Karpát, ale i do predmestí a centra Bratislavy. Dňa 4. apríla obe tankové jednotky pôsobili zásadne ako tanky priamej podpory pechoty, prevažne v zostave úderných skupín prvosledových divízií.

Počas priamych bojov o Bratislavu padlo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov.

Záverom treba zdôrazniť, že hlavný podiel na oslobodení Bratislavy mali jednotky bojujúce v bojovej zostave sovietskej 7. gardovej armády generálplukovníka M. S. Šumilova, 46. armády generálporučíka A. V. Petruševského a Dunajskej vojenskej riečnej flotily kontraadmirála G. N. Cholosťakova.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies