Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Remeslo má modré dno . . . Trebišov 2021 - výstava venovaná modrotlači

NOVÉ - - - Remeslo má modré dno . . . Trebišov 2021 - výstava venovaná modrotlači
Termín: 21.06.2021 - 10.10.2021
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Trebišov (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeumtv.sk

Popis

NOVÉ - - - Remeslo má modré Trebišov 2021

Výstava bude v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína sprístupnená do 10. októbra 2021.

Výstavu Remeslo má modré dno autorsky pripravilo župné Východoslovenské múzeum v Košiciach. Sprístupnená bola v lete minulého roka a aj napriek pandemickým opatreniam ju navštívilo takmer 2-tisíc ľudí. Od apríla ju mohli návštevníci vidieť v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Do Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína sa presunie 21. júna. Modrotlačiarenské výrobky budú vystavené na poschodí hlavnej budovy kaštiela Andrássyovcov.

„Výstava venovaná modrotlači bola vlani najúspešnejšou výstavou nášho krajského múzea. Zároveň bola navrhnutá na výročnú cenu časopisu Pamiatky a múzeá ako výstava roka. Aj preto sme radi, že je sprístupnená vo viacerých našich kultúrnych zariadeniach. Tradičná slovenská modrotlač je súčasťou zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Výrobky, ktoré si návštevníci môžu v rámci tejto výstavy pozrieť, sú skutočným unikátom," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Výstava je venovaná vývoju a prehľadu remeselnej výroby modrotlače v slovenskom prostredí v období od 18. do 20. storočia. Rozmanitosť vzorov svedčí o vyspelom remeselnom majstrovstve. Modrotlač na Slovensku mala svoje najväčšie zastúpenie práve v odeve a textile vidieckeho prostredia. Prispôsobovala sa aj miestnym estetickým zvyklostiam. Zásadným spôsobom ovplyvňovala celkový vzhľad oblečenia, či dekoratívneho vybavenia interiéru obytných domov slovenského ľudu.

Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska, môžu návštevníci uvidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku. Pozornosť zaujme napríklad rokoková forma Adama a Evy, či detské hračky vyrobené z modrotlačovej látky.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies