Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vianoce na dedine Martin

Vianoce na dedine  Martin
Termín: 08.12.2013
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Martin (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.snm-em.sk

Popis

Vianoce na dedine Martin 2013

Predvianočné a vianočné zvyky, obchôdzky koledníkov a Mikuláša s anjelom a čertom, výroba vianočných ozdôb, pečenie oblátok, zdobenie medovníkov.

Príďte sa nakaziť vianočnou atmosférou do Slovenského národného múzea v Martine – Múzea slovenskej dediny. V nedeľu 8. decembra 2013 sa uskutoční posledné z tohtoročných podujatí s názvom Vianoce na dedine.
V martinskom skanzene ožijú od 10.00 do 16.00 h. tradície, ktoré sprevádzali našich predkov predvianočným i vianočným obdobím.

Mikuláš s čertom a anjelom budú mať pre dobré deti nachystaný plný kôš dobrôt. S pásmami vianočných zvykov a kolied sa predstavia folklórne súbory Sliačanka z Liptovských Sliačov s vianočnou hrou o putovaní Panny Márie a Lysec z Belej – Dulíc so sólistami Jozefom Dudkom (harmonika) a Jaroslavom Chalupkom (gajdy).

Šikovní výrobcovia predvedú pečenie oplátok, zdobenie medovníkov či výrobu vianočných ozdôb z tradičných materiálov. Najmenší návštevníci si budú môcť v tvorivej dielni vyskúšať vyrobiť ozdoby na stromček.

Obdobie pred Vianocami bývalo najlepším časom pre rôzne magické úkony, preto si návštevníci budú môcť v skanzene vyskúšať aj ondrejské veštenie a Lucie z nich zmetú všetky zlé sily husacím krídlom.

Tradičné jedlá a občerstvenie bude ponúkať krčma z Oravskej Polhory. V rámci programu sa bude konať o 13.30 h. rímskokatolícka svätá omša v kostole z Rudna.

Hoci budú Vianoce na dedine posledným tohoročným podujatím, Múzeum slovenskej dediny svoje brány pre návštevníkov nezatvára. Počas zimnej sezóny od 1. novembra 2013 do 30. apríla 2014 je areál skanzenu otvorený denne okrem pondelka a soboty od 10.00 do 14.30 h. Posledný vstup pre hostí je pol hodinu pred koncom otváracích hodín.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies