Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Dušičky z Nového zámku 2021 Banská Štiavnica

NOVÉ - - - Dušičky z Nového zámku 2021 Banská Štiavnica
Termín: 30.10.2021
Téma: KULTÚRA | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/events/681319543257686

Popis

NOVÉ - - - Dušičky z Nového zámku 2021 Banská Štiavnica

Podujatie, ktoré usporadúva Slovenské Banské Múzeum
Nový Zámok: Slovensko v období tureckej expanzie

Nový zámok, historický renesančný objekt, dominanta Banskej Štiavnice. Objekt v minulosti slúžil ako strážny objekt „vartovka“. Preto bol dômyselne situovaný na návrší s výborným výhľadom na okolie.

Slovenské banské múzeum pozýva návštevníkov do večerného Nového zámku, aby si vychutnali sviatočný výhľad na priľahlé „dušičkovo“ rozžiarené cintoríny. Obľúbené podujatie múzeum realizuje od roku 2014.

PROGRAM PODUJATIA
1. 17. 00 / VIZITKÁR OSOBNOSTÍ , výstava kolekcie fotografií náhrobníkov osobností, ktorí sú na priľahlých cintorínoch pochovaní
2. 17.00 / EPIDÉMIE A CHOROBY BANSKOŠTIAVNICKÝCH BANÍKOV V 18. STOROČÍ, prezentácia historičky Mgr. Lucie Krchnákovej, PhD.
3. 17.00 – 21.00 / LABYRINT SVETLA, svetelná inštalácia na nádvorí zámku v koncepcii Ivana Slovenčáka a študentov Školy umeleckého priemyslu.
4. 17.00 – 21.00 / DUŠIČKOVÁ VYHLIADKA z najvyššieho poschodia Nového zámku

Kurátorom komornej výstavy VIZITKÁR OSOBNOSTÍ je historik múzea PhDr. Daniel Harvan. Vystavené fotografie náhrobníkov osobností budú doplnené o ich profilové medailóny.
Historička Mgr. Lucia Krchnáková, PhD. sa vo svojej vedeckej činnosti programovo zameriava na výskum špecializovanej lekárskej starostlivosti o baníkov v historických banských lokalitách. V prezentácii okrem iného predstaví aj profil Karola Otta Mollera (1670 – 1747) banskobystrického a stoličného lekára, zakladateľa lekárnickej školy.
Svetelná inštalácia LABYRINT SVETLA bude zážitkovým prekvapením. Inštalácia motivovaná fenoménom labyrintu, ktorý svojim tvarom, peripetiami, jedným vchodom a východom evokuje ľudské putovanie životom. Mgr.art. Ivan Slovenčák sa venuje maliarskej autorskej tvorbe s presahmi do inštalácií a objektov. Ako pedagóg pôsobí na Škole umeleckého priemyslu v Banskej Štiavnici.
Vstupné na podujatie je 2€.
Podujatie bude realizované aj vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies