Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - STAVEBNICA MERKÚR 2021 Nová Baňa - výstava

NOVÉ - - - STAVEBNICA MERKÚR 2021 Nová Baňa - výstava
Termín: 20.12.2021 - 31.01.2022
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Nová Baňa (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: regiongron.sk/podujatia/stavebnica-merkur-vystava/

Popis

NOVÉ - - - STAVEBNICA MERKÚR 2021 Nová Baňa - výstava

V dňoch 08.10.2021 - 31.01.2022

Podmienky vstupu a otvorenie/zatvorenie múzea sa riadia podľa platných nariadení. Aktuálne informácie nájdete na stránke múzea: www.pohronskemuzeum.sk

Pohronské múzeum Nová Baňa – organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja Vás srdečne pozýva na výstavu známej českej stavebnice Merkur. Kovová stavebnica so 100 ročnou históriu je českým fenoménom známym nielen u nás, ale na celom svete.

Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na trhu s hračkami aj dnes teší veľkej popularite. Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť naozaj čokoľvek.

Všetko sa začalo v roku 1920, kedy továrnik Jaroslav Vancl založil firmu Inventor, ktorá vyrábala rovnomennú detskú stavebnicu. Boli to pliešky, ktoré sa dali spájať jednoduchým systémom háčikov. Táto sa stala predchodcom legendárnej stavebnice. V roku 1925 začali vyrábať Merkur, ako ho poznáme dnes. Jednotlivé dieliky boli farbené autolakom, čo bola tiež novinka, keďže jej predchodca Inventor farbený nebol. Zaujímavé je, že rozmery súčiastok zostali dodnes zachované, stavebnica je kompatibilná, takže pri montovaní nie je problém Merkur z roku 1925 doplniť s dnešnými dielikmi. Menili sa iba obrázky na kartónovej škatuli a, samozrejme, pribúdali nové typy dielikov, súčiastok a nové varianty stavebnice. Súčasný výrobca MERKUR TOYS s.r.o. stále vyrába edukačné pomôcky cielené na mechatroniku a motoriku. Na vysokých školách sa stavebnica využíva pri vyučovaní statiky, dynamiky a kinematiky.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies