Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Jánošíkove dni Terchová 2022- 60. ročník

Jánošíkove dni Terchová 2022- 60. ročník
Termín: 27.07.2022 - 31.07.2022
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Terchová (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/JanosikoveDni/
www.janosikovedni.sk/program-janosikove
www.webumenia.sk/autor/4067

Popis

Jánošíkove dni Terchová 2022- 60. ročník

V rámci programu v sobotu 30. júla o 10.00 h
navštívte Terchovskú galériu umenia

ZDENO HORECKÝ: Život s krajinou (výber z tvorby 1956 – 2022)
Vernisáž výstavy najstaršieho slovenského výtvarníka spojená s premietnutím dokumentárneho filmu

hudobný hosť: Ťažká muzika z Terchovej
kurátorka výstavy: Darina Arce


Pokiaľ ide o pripravovaný jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní (27. – 31. júl 2022), východiskovým dramaturgickým, respektíve ideovým bodom bude kľúčové slovo (akronym) K.U.M.Š.T. – s podtitulom Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície.

Isteže, adekvátne svojmu významu bude v programe festivalu rezonovať aj nedávny zápis prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Vari ani netreba prízvukovať, že jánošíkovská tradícia je bezprostredne spojená s konkrétnym kultúrnym priestorom – obcou Terchová, rodiskom symbolu tejto širokospektrálnej tradície. Zbojnícka tradícia, ktorej špecifickú odnož predstavuje jánošíkovský rozmer, sa v kolektívnej historickej pamäti na Slovensku pohybuje v spektre od ich heroizujúceho obrazu až po humorný a ironizujúci zreteľ. Konkrétne Jánošíkovská tradícia sa spája s menom Juraja Jánošíka (1688 – 1713), skutočnej historickej postavy, zbojníckeho kapitána, ktorého mnohí radia do skupiny významných osobností Slovenska.

Osvojovanie si Jánošíkovskej tradície, ochranu, rozvíjanie a kontinuitu jej vitality zabezpečuje na lokálnej úrovni viacero jednotlivcov, zoskupení a inštitúcií – s dôrazom na medzigeneračný prenos. Bezpochyby najrozsiahlejšie, a to v celej majestátnosti, žánrovej rozmanitosti a generačnej pestrosti, sa prvok prezentuje počas Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej. Pripravovaný 60. ročník podujatia, ktoré od jeho vzniku charakterizuje nielen bohatý program, ale tiež veľký divácky záujem, ponúka ideálnu príležitosť na rozmanité obsahové reflexie jubilujúce festivalu.

Dominantné folklórne vystúpenia doplní široká ponuka sprievodných akcií – muzikantské dielne, tanečný dom, ukážky ľudových remesiel, výstavy ľudového aj profesionálneho umenia, workshopy, divadelné predstavenia, audiovizuálne programy...

Neodmysliteľnou zložkou Jánošíkových dní býva od roku 1968 unikátny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi (pôjde sa po 55-krát).

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies