Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň Waitangi 2022 - Národný deň Nového Zélandu

Deň Waitangi 2022 - Národný deň Nového Zélandu
Termín: 06.02.2022
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Waitangi, Nový Zéland, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/SlovakEmbassyAustralia/?

Popis

Deň Waitangi 2022 - Národný deň Nového Zélandu

Deň Waitangi je štátnym sviatkom Nového Zélandu, počas ktorého sa oslavuje podpísanie Zmluvy z Waitangi zo dňa 6. februára 1840. Ide o najvýznamnejší deň v histórii krajiny, kedy viac ako 500 zástupcov Maorských kmeňov a predstavitelia britskej koruny spoločne podpísali významný dokument Nového Zélandu.
Napriek tomu, že sa tento deň stal významnou udalosťou novozélandskej histórie, nebol pripomínaný až do roku 1934. Špeciálne zhromaždenie – hui sa konalo v Te Ti Marae a Waitangi vo februári 1934 na oslavu formálneho odovzdania daru pôdy Bledisloe, ktorého sa zúčastnilo približne 10 000 Maorov z celého Nového Zélandu s cieľom uctenia a oslavy daru. Išlo tak o prvú oficiálnu oslavu dňa Waitangi.
Celkovo je podpis zmluvy kontroverznou témou, na ktorej popud prebehlo v priebehu rokov mnoho protestov týkajúcich sa hlavne utlačovania Maorských kmeňov, nespravodlivého poňatia zmluvy a komplikácií vyplývajúcich zo spolužitia európskych a Maorských obyvateľov. Šiesty február sa stal národným dňom Nového Zélandu až v roku 1974.
Zvyčajne sa v daný deň konajú oficiálne udalosti po celom Novom Zélande, ktoré rekonštruujú deň podpisu zmluvy a dávajú politikom a Maorom priestor na diskusiu na tému vplyvu tejto historickej udalosti na súčasnosť. Oslavy sa šíria aj na druhú stranu sveta, kde Novozélandská spoločnosť žijúca v Londýne usporadúva tzv. Waitangi Day Charitable Ball.
Viac sa o Dni Waitangi dozviete na ➡️ https://www.waitangi.org.nz/whats-on/waitangi-day/.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies