Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Miesto na zemi 2022 Banská Bystrica - obrazy z Dolnej zeme

Miesto na zemi 2022 Banská Bystrica - obrazy z Dolnej zeme
Termín: 25.03.2022
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Banská Bystrica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: banskabystrica.virtualne.sk

Popis

Miesto na zemi 2022 Banská Bystrica - obrazy z Dolnej zeme

Dátum:25.3.2022
Čas konania:19:00 hod.
Názov:MIESTO NA ZEMI OBRAZY Z DOLNEJ ZEME
Miesto:Tajovského 40
Usporiadateľ: Aula Beliana UMB, Banská Bystrica

MIESTO NA ZEMI je scénický hudobno-tanečný program UFS Mladosť z Banskej Bystrice.

Vychádza zo zdrojov tradičnej ľudovej kultúry Slovákov žijúcich južne od Slovenska a využíva okrem zaužívaných folkloristických princípov aj divadelné postupy a prvky kompozície.

Premyslená vizuálna scénografia kombinuje svetelný aranžmán, veľkoplošnú projekciu, originálne artefakty tradičných odevov a kostýmov v choreografickej kompozícii do obrazov plynúcich v kontexte deja. Námetom je migrácia a založenie novej identity v špecifických podmienkach multietnickej Dolnej zeme, ktorú reprezentujú obrazy rôznych obradov slovenskej svadby z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Kľúčovou témou programu je zásah dejinných udalostí predchádzajúcich Veľkej vojne, rozpadu monarchie a vznik Československej republiky do života Slovákov, ktorí sú zrazu rozdelení hranicami.

Využitie reálnych dokumentov dobových listín a tlače prináša do diela paralelnú líniu k príbehom ľudí, ktorí nemôžu ovplyvniť dianie. Sú pevne zviazaní so zemou v ktorej žijú, mnohí sú vykorenení a znovu sa snažia nájsť svoje MIESTO NA ZEMI. O ich osude rozhodujú mocnosti tvoriace novú - veľmi krehkú - tvár sveta, ktorá v búrlivom 20. storočí niekoľkokrát padne do ďalších konfliktov.


Námet, scenár: Martin Urban, Katarína Mosnáková Bagľašová Réžia : Martin UrbanChoreografia: Martin Urban, Tatiana Urbanová, Lucia Bielik, Katarína Mosnáková Bagľašová, Matúš DrugaHudobná úprava: Peter Pavlík, Ondrej Druga, Pavel Martinka, René Bošeľa, Juraj SúdiKostýmy: Patrik RagoTexty: Martin Urban, Katarína Mosnáková BagľašováProjekcia: Adam Lukáč, Martin Urban Svetelný dizajn: Ján Čief, Milan KlinkoOdborná spolupráca: Ján Chrťan, Katarína Mosnáková Bagľašová, Leonóra Súdiová, Juraj Súdi st., Ján Mernik, Ivan Slávik, Jaroslav KriškaAsistenti scénického uvedenia, pedagogická príprava: Matúš Druga, Tatiana Urbanová Tvorivý proces dotvárali členovia UFS Mladosť a hostia.Foto: Roman Krnáč | Grafika: Matúš Druga

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies