Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

47. Podroháčske folklórne slávnosti Zuberec 2023

47. Podroháčske folklórne slávnosti Zuberec 2023
Termín: 04.08.2023 - 06.08.2023
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Zuberec (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: pfs.zuberec.sk
www.youtube.com/watch?v=3h7XQiNopFI
www.youtube.com/watch?v=mR3OLPIc8dg

Popis

47. Podroháčske folklórne slávnosti Zuberec 2023 - medzinárodný folklórny festival

Podroháčske folklórne slávnosti sú koncipované ako trojdňový medzinárodný folklórny festival, ktorého základ tvorí prezentácia ľudovej kultúry.

Na Podroháčskych folklórnych slávnostiach vystúpi každoročne počas troch dní viac ako tisíc účinkujúcich.

Príležitosť ukázať zahraničnému obecenstvu naučené choreografie a spevácky repertoár už onedlho budú mať aj folkloristi zo Selenče a z Nového Sadu. Vystúpia totiž na 47. Podroháčskych folklórnych slávnostiach v Zuberci a Brestovej, ktoré prebiehajú od piatka 4. do nedele 6. augusta. Folkloristi zo Srbska – členovia Kultúrno-umeleckého spolku Jána Kollára zo Selenče a Slovenského kultúrneho centra Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu – majú vystúpenia každý z tých troch dní. V piatok sú zaradení do programu V tom bielom potoku, kde sú súčasťou programu i folkloristi z Istanbulu (Turecko) a dva domáce súbory: z Oravského Bieleho Potoka a z Nižnej.

V sobotu 5. augusta majú tieto dva naše súbory osobitný vyhranený priestor a čas vo festivalovom programe, a to pod názvom: Podoby slovenského folklóru. Nemôžeme nespomenúť i účasť Univerzitného folklórneho súboru Mladosť z Banskej Bystrice na týchto slávnostiach. Osobitne preto, lebo členmi tohto úspešného ochotníckeho kolektívu sú i mladí folkloristi pôvodom z Vojvodiny. V spomenutú sobotu tento súbor má osobitný hodinový profilový program.

V bohatom nedeľnom programe (6. augusta) je i folklórny bod pod názvom Obrazy z Dolnej zeme. Logicky vystúpia tu práve tieto tri súbory: KUS Jána Kollára zo Selenče, SKC Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu a UFS Mladosť z Banskej Bystrice. Na doplnenie tejto zahraničnej folklórnej záležitosti napočítame ešte niektoré jeho obsahy: Spomienky, Cestami oravských plátenníkov, Studenou dolinou furmani idú, Klasika na ľudových strunách, Naši najmenší, Slovensko (mozaika ľudových tancov a piesní z umeleckej tvorby SĽUK-u).

Aj Podroháčske folklórne slávnosti majú pre návštevníkov pripravené sprievodné programy (tradičný jarmok oživených remesiel, výstavu fotografií a tvorivú dielňu) a organizátori pripomínajú, že v prípade nepriaznivého počasia sa program v sobotu a v nedeľu uskutoční na scéne v Múzeu oravskej dediny v Zuberci na Brestovej a program SĽUK-u sa neuskutoční.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies