Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Glgáč 2022 – 2. ročník Hrnčiarskej slávnosti na hrade Revište

Glgáč 2022 – 2. ročník Hrnčiarskej slávnosti na hrade Revište
Termín: 28.05.2022
Téma: CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Žarnovica - Hrad Revište (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: regiongron.sk
www.zahoramizadolami.sk/podujatia-zazitky/glgac-2022-hrnciarska-slavnost-na-hrade-reviste/edate/2022-05-28

Popis

Glgáč 2022 – 2. ročník Hrnčiarskej slávnosti na hrade Revište

Na známosť sa všetkým dáva táto veľká správa, že na hrad Revište prídu hrnčiari zo šíreho okolia! Po druhýkrát sa stretnú na podujatí Glgáč 2022, aby čaro svojho remesla ukázali domácim, pocestným, deťom i dospelým!

Hrnčiari k nám zavítajú z rôznych krajov Slovenska, aby ukázali rôznorodosť spracovania hliny z hľadiska techniky i umeleckého spracovania.

Uvidíte aj GLGÁČ – džbán na vodu s užším hrdlom, s typický názvom pre región stredného Pohronia, podľa ktorého sme podujatie nazvali. Rád vám o ňom viac osobne porozpráva ambasádor podujatia, hrnčiar z obce Brehy, Janko Fiala.

Hrnčiari vám predvedú svoje remeslo priamo na mieste a aj vy sami si ho budete môcť vyskúšať. Budete mať možnosť zatočiť si na hrnčiarskom kruhu, namaľovať džbánik či zapojiť sa do iných tvorivých aktivít, ktoré budú pre vás a vaše deti pripravené v každom stánku a v tvorivých dielňach: hrnčiarskej pod vedením Janka Fialu a stredovekej pod vedením dievčat z Pohronského osvetového strediska.

Ale nebude sa len „pracovať“, atmosféru obohatí scenéria hradu Revište a bohatý sprievodný program. Príde šermiarska skupina Vir fortis zo Zvolena, kaukliar – Šaško Kubo, budete si môcť vyskúšať lukostreľbu, celým podujatím nás prevedie moderátor, chýbať nebude ani komentovaná prehliadka hradu v podaní hradného pána Ratibora Mazúra. Postarané bude aj o občerstvenie v priestore pod hradom, kde si pochutnáte na tradičných podplamenníkoch či si dáte kávu.

Pozvaní hrnčiari venujú jedno zo svojich diel do Hrnčiarskeho múzea v Brehoch, aby rozšírili expozíciu o unikátne exponáty dokumentujúce čaro hrnčiarskeho remesla z rôznych krajov Slovenska.

Čaká vás skvelé podujatie, vďaka ktorému sa na jednu sobotu prenesiete do iného sveta, niečo sa naučíte, niečo si aj odnesiete a dobre sa zabavíte.

TERMÍN PODUJATIA: 28.5.2022, 10:00 – 17:00

MIESTO PODUJATIA: Hrad Revište, Revištské Podzámčie, Žarnovica

VSTUPNÉ: Dospelý 5,- €, Deti 2,- €

PARKOVANIE: na vyhradených plochách pri cintoríne

PREDAJ VSTUPENIEK: https://www.zahoramizadolami.sk/podujatia-zazitky/glgac-2022-hrnciarska-slavnost-na-hrade-reviste

Na podujatí budú zhotovované fotografie a kamerové záznamy určené na marketingové účely. Návštevníci zakúpením vstupenky berú tento fakt na vedomie.

Organizátori podujatia: Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región GRON a Združenie na záchranu hradu Revište

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies