Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Tradície v Hornonitrí III. 2022 Tužina - prútie

Tradície v Hornonitrí III. 2022 Tužina - prútie
Termín: 17.06.2022 - 18.06.2022
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA
Miesto konania: Tužina (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.hornonitrie.sk

Popis

Tradície v Hornonitrí III. 2022 Tužina - prútie

V roku 2022 pokračuje Občianske združenie Hornonitrie v organizovaní remeselných workshopov pre zachovanie tradičných regionálnych remeselných techník v Hornonitrí (v území mikroregiónu deviatich obcí v okrese Prievidza). Tvorivé dielne otvárajú dvere záujemcom rôzneho veku podľa náročnosti zvoleného remesla. Združenie nadväzuje na minuloročné otvorenie tvorivej dielne „U Tkáčov“, ktorá približuje záujemcom ukážky ručného tkania kobercov a činovate. V tomto roku predstaví prácu drotára, farbiara, košikárky a šúpoliarky. Tvorivé dielne sú určené začiatočníkom, aby sa mohli oboznámiť s materiálom, nástrojmi a remeselnými postupmi spracovania jednotlivých komodít. Práca si vyžaduje zodpovedný prístup k tvorbe. Jej cieľom je motivovať záujemcov, aby sa tradičnými postupmi dokázali naučiť základy regionálneho remesla, v ktorom môžu pokračovať aj v budúcnosti. Séria Tradície v Hornonitrí III. ponúkne informácie i záujemcom o kroje. Techniky zhotovovania a výzdoby tradičných odevov ozrejmí prednáška Radky Tarabčíkovej z Poluvsia spojená s fotografickou výstavou historických odevoch deviatich obcí Hornonitria.

V máji začíname pracovať s drôtom. Jeho využitie predstaví počas dvoch dní 28.-29.5.2022 lektor Tibor Bartoš z Nedožier-Brezian. Cieľom workshopu je zvládnutie techniky oplietania drôtom, a to ozdobných alebo úžitkových predmetov. Tvorivá dielňa je vhodná pre deti od 15 rokov i pre dospelých, prebiehať bude v obci Kľačno, v priestoroch zrekonštruovanej starej školy. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10€/osoba, pre maximálne 10 osôb v skupine, so začiatkom 28.5. o 9:00 hod.

Tvorbu drôtených ozdôb si aj deti budú môcť vyskúšať v dielni Tibora Bartoša na folklórnom festivale v Poluvsí, ktorý sa bude konať v sobotu 21.5.2022 od 13:00 h.

Mesiac jún sa v Hornonitrí bude niesť v znamení košikárstva. Lektorka Eva Michalíková zo Sebedražia bude s dospelými začiatočníkmi pracovať na výrobe prúteného košíka. Dvojdňová remeselná dielňa, 17.-18.6.2022, bude situovaná v kultúrnom dome obce Tužina. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10,- €/osoba, pre maximálne 8 osôb v skupine, so začiatkom 17.6. o 16:00 hod. Pridanou hodnotou workshopu bude pre všetkých účastníkov prehliadka obecného múzea v Tužine, ktoré dokumentuje život a prácu obyvateľov v minulosti.

V júli sa kultúrny dom vo Vyšehradnom (časť obce Nitrianske Pravno) premení na modrotlačovú dielňu. Lektor Peter Trnka predstaví účastníkom históriu tohto remesla a všetkých spoločne prevedie výrobou modrotlače počas víkendu 23.-24.7.2022. Cieľom workshopu je vyrobiť modrotlačovú metráž s regionálne prislúchajúcim vzorom a farbou. Výsledkom budú veľké folklórne modrotlačové šatky s bielym vzorom a malé modrotlačové ručníky so žlto-zeleným vzorom. Vzhľadom na náročnosť remesla a použitie chémie je tento workshop vhodný pre deti od 15 rokov a dospelých účastníkov. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 40€/osoba, pre maximálne 20 osôb v skupine, so začiatkom 23.7. o 10:00 hod.

Posledným spracovávaným materiálom bude šúpolie. Počas novembrového workshopu, 12.-13.11.2022, predstavia manželia Paulíkovci z Vyšehradného techniku spracovania šúpolia na výrobu šúpoľových misiek a kuchynských podložiek, ktoré sa zároveň dajú využiť ako atraktívna dekorácia interiéru. Tvorivá dielňa je vhodná pre deti od 12 rokov. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10€/osoba, pre maximálne 10 osôb v skupine, so začiatkom 12.11. o 10:00 hod.

Na všetky remeselné workshopy sa môžete prihlásiť emailom: hornonitrie@hornonitrie.sk, telefonicky: 0911878010 alebo osobne v kancelárii Občianskeho združenia Hornonitrie na Námestí SNP 360/18 v Nitrianskom Pravne (vedľa pošty). Následne vám bude odoslaná prihláška s organizačnými pokynmi pre vybraný workshop. Počet účastníkov je limitovaný v závislosti od druhu remeselnej techniky.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies