Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Košieľočka dorúbaná 2022 Myjava

Košieľočka dorúbaná 2022 Myjava
Termín: 15.06.2022 - 19.09.2022
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Myjava (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: myjava.sk

Popis

Košieľočka dorúbaná 2022 Myjava

Miesto: SNM – Múzeum SNR v Myjave
Dátum: 15.06.2022
Čas: 16:00

Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave vás srdečne pozýva na výstavu s názvom Košieľočka dorúbaná, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Výstava je súčasťou 62. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2022 a jej slávnostná vernisáž sa uskutoční v stredu 15. júna 2022 o 16.00 hod. v priestoroch Múzea Slovenských národných rád v Myjave.

Košeľa bola základnou odevnou súčiastkou každého muža v minulosti. Široká variabilnosť jej výzdoby, strihu a materiálu predstavovala regionálne či lokálne špecifiká. Kurátorka výstavy Eva Dudková predstaví na Myjave rozsiahlu kolekciu mužských košieľ zo zbierok ľudového odevu Slovenského národného múzea v Martine.

Jej prvoradým cieľom je priblížiť mužskú košeľu z historického a geografického hľadiska, z hľadiska diferenciácie strihov, symboliky znakov a ornamentov i z pohľadu jej používania. Takto koncipovaná výstava poskytuje komplexné informácie o mužskej košeli v širších kultúrno-historických súvislostiach. Kolekcie mužských košieľ zo zbierok Etnografického múzea v Martine dotvárajú veľkoformátové fotografie zo zbierok významného slovenského fotografa a etnografa Pavla Socháňa.

Na záver ešte pripomíname, že myjavský sviatok folklóru sa uskutoční v termíne 15. až 19. júna 2022 a všetky potrebné informácie o festivale nájdete na stránke www.mffmyjava.sk.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies