Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Living Danube Limes 2022 Rusovce - Carnuntum

Living Danube Limes 2022 Rusovce - Carnuntum
Termín: 18.06.2022
Téma: KULTÚRA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava - Rusovce a Petronell-Carnuntum v Rakúsku (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.visitbratislava.com/sk/podujatia/living-danube-limes-day/

Popis

Living Danube Limes 2022 Rusovce - Carnuntum

Cesta po stopách Rimanov sľubuje deň plný zábavy a poznávania rímskej histórie,

Rímsky vojenský tábor v Rusovciach, kastel Gerulata je národnou kultúrnou pamiatkou. V prvých storočiach nášho letopočtu bol súčasťou severnej hranice Rímskej ríše, takzvaného Limes Romanus. Tiahne sa Európou v dĺžke okolo 3 000 kilometrov od severnej Británie až po Balkán.

Strategická poloha vojenského tábora Gerulata bola daná aj blízkosťou Carnunta, hlavného mesta provincie Panónia, ktoré malo v 2. storočí nášho letopočtu okolo 40-tisíc obyvateľov. Carnuntum sa nachádza neďaleko rakúskeho Hainburgu. Sú tam zachovalé historické pamiatky ako v prírode, tak aj v Hainburgu v múzeu.

Na severnom okraji Rímskej ríše Rimania vybudovali dômyselný pevnostný systém LIMES ROMANUS. Dnešného Slovenska sa dotkol kastelom Gerulata, a tak dnešné územie Bratislavy je prostredníctvom mestskej časti Bratislava Rusovce súčasťou významnej histórie doby rímskej, ako napríklad Viedeň, či Budapešť.

V rámci projektu Living Danube Limes programu cezhraničnej spolupráce Interreg a Európskych dní archeológie pripravil na sobotu 18. júna Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave putovanie do slávnej rímskej minulosti.

Poďte nahliadnuť do života Rimanov v antických lokalitách Gerulata v Rusovciach a Carnuntum v Rakúsku. Obe lokality zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO spojili svoje sily, aby zvýšili povedomie o rímskom kultúrnom dedičstve.

Living Danube Limes Day ponúkne autobusové prepojenie medzi oboma antickými lokalitami v slovensko-rakúskom pohraničí a sprievodcov, ktorí poskytnú odborný výklad. Spojenie medzi Gerulatou a Carnuntom doplní zastávka na Bratislavskom hrade, kde si návštevníci môžu pozrieť atraktívnu výstavu Rimania a Slovensko. Na výstave nájdete aj originálne nálezy z Rusoviec a Devína, na trase tak spoznáte bohatú rímsku históriu Bratislavy a okolia.

V Gerulate, ktorú nedávno zapísali do zoznamu UNESCO, vás čaká nová expozícia, ktorá prezentuje nálezy z lokality Gerulata ako súčasť Limes Romanus. V Carnunte zažijete neopakovateľnú atmosféru naozaj živej rímskej histórie. Malých návštevníkov určite poteší detský festival. Bratislavský hrad zas privíta návštevníkov na výstave Rimania a Slovensko. Trasu si môžete prebehnúť na bicykli, alebo nasadnúť do turistického autobusu.

Po stopách Rimanov sa môžete vydať aj na bicykli po starej trase rímskej cesty z Carnunta do Gerulaty. Cyklovýletom vás bude sprevádzať Kristián Elschek, ktorého výklad si budet môcť vypočuť na zastávkach v Bad Deutsch Altenburgu (Museum Carnuntinum), Rímskom vojenskom amfiteátri, v rímskom meste Petronell-Carnuntum, civilnom amfiteátri, pri Pohanskej bráne a v múzeu Antická Gerulata v Rusovciach.

Living Danube Limes spája podunajský región a jeho zdieľané rímske dedičstvo, podporuje spoločnú rímsku značku, ochraňuje a zachováva kultúrne dedičstvo, vytvára udržateľné riešenia pre cestovný ruch a tiež usiluje o Kultúrnu cestu pozdĺž celého podunajského regiónu.

Cyklolimes
Most Lafranconi – Hainburg – Bad Deutsch Altenburg (Museum Carnuntinum) – vojenský amfiteáter – Petronell-Carnuntum (Archeologický park) – Civilný amfiteáter – Gladiátorská škola – Pohanská brána – Edelstal – Kittsee – Jarovce – Rusovce (cca. 52 – 58 km)

PROGRAM
09:00 – odchod cyklistov spod mosta Lanfranconi
Kontakt na registráciu: Kristian.Elschek@savba.sk alebo sabikova@muop.eu

* Archeobus trasa A
Bratislava-Most SNP – Bratislavský hrad – Bratislava – Rusovce/Gerulata – Jarovce – Kittsee – Berg – Edelstal – Prellenkirchen – Petronell-Carnuntum – Bad Deutsch Altenburg – Bratislava Most SNP

PROGRAM
09:00 – odchod od hotela Park Inn by Radisson Danube pri Moste SNP
09:30 – príchod do Historického múzea na Bratislavskom hrade, prehliadka výstavy Rimania a Slovensko
10:30 – odchod do Rusoviec-Gerulaty, prehliadka múzea Antická Gerulata
13:00 – odchod z Rusoviec do Carnunta po trase pôvodnej rímskej cesty
14:00 – 16:00 – pobyt v Carnunte
16:00 – odchod do Bratislavy
17:00 – príchod do Bratislavy

* Archeobus trasa B
Bratislava-Most SNP – Bad Deutsch Altenburg – Petronell-Carnuntum – Prellenkirchen– Edelstal – Berg – Kittsee – Jarovce – Bratislava-Rusovce/Gerulata – Bratislavský hrad

PROGRAM
09:00 – odchod od hotela Park Inn by Radisson Danube pri Moste SNP
10:00 – 12:00 – pobyt v Carnunte
12:30 – odchod z Carnunta do Rusoviec
13:30 – 15:00 – príchod do Rusoviec-Gerulaty, prehliadka múzea Antická Gerulata
15:00 – 17:00 – odchod do Bratislavy, príchod do Historického múzea na Bratislavskom hrade, prehliadka výstavy Rimania a Slovensko

Vstupenky na „archeobus“ získate zdarma po registrácii. Po nej získate s lístkom na „archeobus“ aj zľavnený vstup do múzeí s odbornou sprievodcovskou prehliadkou:
Vstupné na Bratislavský hrad:
dospelý: 6 €
dieťa od 6 rokov, senior od 65 rokov alebo študent do 26 rokov: 4 €
dieťa do 6 rokov: zdarma
Vstupné do Gerulaty:
dospelý od 18 rokov: 3 €
deti do 14 rokov, študenti, dôchodcovia: 2 €
Vstupné do Carnunta:
dospelý: 10 €
mládež od 15 do 18 rokov: 10 €
deti od 11 do 14 rokov: 6 €
deti do 10 rokov: zdarma

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies