Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Huncokárske slávnosti 2022 Modra

Huncokárske slávnosti 2022 Modra
Termín: 22.07.2022 - 24.07.2022
Téma: CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Modra - Piesok (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kcmodra.sk
www.lesy.sk/files/lesy/www-stranky-oz/smolenice/nch-pezinok-2.pdf

Popis

Huncokárske slávnosti 2022 Modra

Miesto: areál Mestskej vily a Penzion Huncokár

Organizátori: Mesto Modra, OZ Huncokári na Piesku

Kto to boli huncokári

Huncokári – holzhackeri, (s Holz – drevo, e Hacke – sekera) boli bavorskí a tirolskí drevorubači, ktorí prišli na územie Malých Karpát v polovici 18. storočia s nástupom vlády cisárovnej Márie Terézie (1740–1780). Prvý, písomne doložený krst dieťaťa huncokárov je z roku 1740, čo sa mohlo stať skoro po príchode prvých mladých párov do Malých Karpát.

Prvý huncokársky sobáš je zaznamenaný v roku 1853 v Častej a o 10 rokov neskôr aj v Modre.
Huncokári postupne osídlili územie až po Myjavu a menšiu časť územia na Považskom Inovci.
V oblasti Pezinka boli usadzovaní na Pálfiovskych majetkoch, hlavne na Cajle, kde mali na majeri Bauwald svoje pezinské centrum. Jednotlivé rodiny žili roztrúsene po horských
samotách. Boli to najmä Reisinger (Kollárske), Juriška (v Kučišdorfskej doline) a Rybníček (Föhrenteich), kde ešte v roku 1910 stálo niekoľko huncokárskych domov a mlyn. Horáreň, postavená v roku 1892, stojí dodnes.

Huncokári sa zaoberali najmä ťažbou dreva v malokarpatských lesoch. Na základe presne špecifikovaných podmienok museli na jednu pílu (dve osoby) vyťažiť ročne 800–1200 m dreva, sadiť mladé stromčeky, upravovať lesné chodníky, zvážať drevo, páliť vápno alebo drevné uhlie. Za to dostali k dispozícii dom so záhradou, palivové drevo a les, v ktorom mohli pásť stanovený počet kráv. Po celých dvesto rokov žili v uzavretom spoločenstve, bránili sa asimilácii a sobášili sa len vo vlastnej komunite. O vzdelanie detí sa staral tzv. horský učiteľ, ktorý pôsobil vždy niekoľko týždňov v každej lokalite. Učil deti čítať a písať v nemeckom jazyku.

Začiatkom druhej svetovej vojny žilo v Malých Karpatoch približne 800 osôb hlásiacich sa k Huncokárom. Ich najväčšie stredisko – Modra-Piesky, malo dokonca i vlastnú školu. Počas druhej svetovej vojny postihla Huncokárov katastrofa, zapríčinená najmä ich nemeckou národnosťou. Podľa ríšskeho
branného zákona patrili medzi tzv. etnických Nemcov a museli narukovať do nemeckej armády. Po skončení vojny im bola prisúdená kolektívna vina a väčšina z tých čo prežili, boli deportovaní do Nemecka.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies