Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Festival Moruše čiernej 2022 Devičany - kraj Moruše čiernej v Regióne Tekov

Festival Moruše čiernej 2022 Devičany - kraj Moruše čiernej v Regióne Tekov
Termín: 10.09.2022
Téma: KULTÚRA | VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Devičany - kraj Moruše čiernej v Regióne Tekov (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.morusacierna.sk

Popis

Festival Moruše čiernej 2022 Devičany - kraj Moruše čiernej v Regióne Tekov

Termín: 10. SEPTEMBRA 2022

PROGRAM PODUJATIA

Počas jedného dňa spoznáte kraj, produkty z moruše čiernej ako aj ďalšie špeciality na troch podujatiach zároveň:

Festival moruše čiernej na Gazdovskom trhu v Bátovciach
Vinohradnícko – remeselnícky trh v Pukanci
Hubertova jazda – celodenná jazda na koni v sprievode ďalších milovníkov koní po nádherných miestach v Kraji moruše čiernej.

Moruša čierna, kyslá jahoda, rastie v najväčšom počte v strednej Európe práve u nás v „Kraji moruše čiernej“.
Presnejšie ide o najvyšší výbežok Ipeľskej pahorkatiny, magické a históriou poznačené miesto v priestore obcí Pukanec, Devičany, Bohunice, Bátovce a Žemberovce, ktoré v súčasnosti tvoria Kraj Moruše čiernej. Strom Moruše čiernej, Morus nigra, je jedinečný vo viacerých aspektoch. Jeho prítomnosť v regióne je spájaná s viacerými udalosťami. Jeho liečivé účinky sú ospevované už od dôb rimanov. Jeho vzácnosť je dôvodom byť hrdý a nedopustiť, aby sa zanedbávali a odstraňovali.

Festival Moruše čiernej je podujatím, ktoré má pozdvihnúť povedomie ohľadom tejto dreviny a zviditeľniť produkty, ktoré sa typicky vyrábajú, aby počas roka spríjemňovali náš život. Návštevníci môžu ochutnávať produkty z Moruše čiernej, navštíviť typické miesto jej výskytu a navštíviť otvorené dvory regionálnych výrobcov a pestovateľov.

PRÍBEH PUKANSKÝCH MORUŠÍ
Autor textu: Prof. akad. arch. Ing. arch. Ján M. Bahna
Rodák z Pukanca a aktívny pestovateľ a záchranca stromov moruše čiernej „pukanskej“

Pukanské moruše čierne patria medzi výnimočné stromy, ktoré majú okrem chutných plodov zaujímavý príbeh.
Viaceré zo stoviek monumentálnych, rozkošatených stromov moruše čiernej nad Pukancom si pamätajú ešte turecké nájazdy a obdobia slávy i pádov mesta. Dejiny bývalého slobodného kráľovského mesta Pukanec sú popri baníctve a remeslách prepojené s ovocinárstvom. Čarovná krajina na úpätí sopečných Štiavnických vrchov s príjemnou, ešte doznievajúcou panónskou klímou poskytuje dobré podmienky na pestovanie zeleniny, ovocia i viniča hroznorodného. V pukanských viniciach a na lúkach nájdete popri tradičných hruškách, jabloniach, čerešniach či slivkách teplomilné mandľovníky, jedlé gaštany, oskoruše, duly, ale hlavne skupiny zvláštnych, guľatých stromov, takzvaných viničných jahôd, teda moruší čiernych (Morus nigra). Sú to rovnaké moruše, ktoré na ostrove Kos v Egejskom mori v antických časoch odporúčal konzumovať lekár Hippokrates a ktoré objavíte v krajinách Mediteránu od Turecka cez Grécko až po Silíciu. Plody moruše čiernej sú sladkokyslé, chuťovo výrazné, výborné na priamu konzumáciu, vynikajúce na džemy, sirupy, kompóty. Hodia sa do zákuskov, sušené a obaľované v čokoláde sú oveľa lahodnejšie ako biele moruše. Vynikajúca je jemná morušovica.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies