Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Malokarpatské vinobranie v Modre 2013

Malokarpatské vinobranie v Modre 2013
Termín: 13.09.2013 - 15.09.2013
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Modra (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.modra.sk

Popis

Modranské vinobranie bude 13. – 15. septembra 2013

Tento rok sa platí vo viechach Modranským toliarom!

Mesto Modra v spolupráci so spolkom vinohradníkov a vinárov Vincúr a mnohými ďalšími vinármi a vinohradníkmi, oživuje tradíciu modranských viech počas tohtoročného Malokarpatského vinobrania v Modre 2013, ktoré sa uskutočňuje 13. - 15. septembra 2013.

Viechy v Modre predstavujú možnosť výberu kvalitných druhov vín, burčiaku i hrozna. Každá viecha v Modre bude vyzdobená a označená vencom z čečiny vo farbách mesta.

Tento rok sa vo viechach bude platiť Modranským toliarom (1 toliar/50 centov).

Modranské toliare je možné zakúpiť v Mestskej pivnici (Historická radnica, Štúrova 54), alebo v Info-stane pred Kanceláriou prvého kontaktu (Štúrova 59) v Modre, počas Malokarpatského vinobrania. Na týchto miestach je pre Vás k dispozícii presná mapka modranských viech, informácie o podujatiach, histórii mesta Modry, atrakciách a službách v našom hlavnom meste vína.

Prihlášky do nedeľného sprievodu
Alegorický sprievod bude v duchu tradícií a histórie vinohradníctva. Transparent ponesie spoločné heslo osláv: „V Modre sa vždy pilo dobré víno...!“. Záujemcovia o účasť, občianske združenia, školy, firmy, prevádzky na území Modry a jednotlivci, ktorí majú chuť sa pridať do sprievodu, sa môžu prihlásiť u koordinátorov sprievodu.

Rezervujte si termín v kalendári pre tradičné oberačkové slávnosti, otváranie viech, chválu vína, remesiel a umenia v Modre.

Prenájom predajných miest 2013:

Záujemcovia o prenájom predajného miesta, remeselníci či občianske združenia sa môžu prihlásiť u Kataríny Havaríkovej: katarina.havarikova@modra.sk 033/6908 320.

Organizátor: Mesto Modra
Program zostavuje MsKS Modra


História malokarpatského vinobrania

Historik Ján Milan Dubovský hovorí, že prvé správy o pezin­ských vinohradoch a slávnostiach pri začiatku oberačiek čiže vino­braniach pochádzajú z 13. storočia. Prvý dúšok ochutnávali richtár, mešťanosta a senátori, vyhrávala cigánska muzika. Neskôr pribudli alegorické sprievody. Na čele išiel alegorický voz ozdobený stuhami a listami viniča. Okolo kráčali ľudia, ktorí sa podieľali na dorobení vína. Na druhom voze bola ukážka prešovania hrozna a dievčatá ponúkali hosťom hrozno a mušt. Na treťom voze – lajtre – viezli sud starého vína, na ktorom sedela kráľovná slávností.

Hospodárska recesia začiatkom 20. storočia čaro oberačiek síce ochudobnila, ale stále sa slávilo v pezinských viechach. Až v roku 1934 mestská rada rozhodla o obnovení pezinských vinobraní.

Tesne pred druhou svetovou vojnou sa tradícia prerušila a nové malokarpatské vinobrania sa začali organizovať až v roku 1958. O rok neskôr boli po Modre oberačkové slávnosti v Pezinku a potom sa každý druhý rok obe mestá v úlohe hostiteľov striedali. Vinobranie sa pokúšali organizovať aj vo Svätom Jure a Vajnoroch, ale neuspeli. Dnes sa vinobranie robí v Modre, Pezinku a Rači.

In vino veritas
„Víno je vec obdivuhodne vyhovujúca človeku tak zdravému, ako aj chorému. Podávané však v správnej miere podľa stavby jednotlivca.“ Hippokrates

Na svete existuje množstvo druhov alkoholických nápojov, ale za kráľovský nápoj sa považuje víno. Už pred storočím usúdil Luis Pasteur, že víno je najzdravší a najhygienickejší nápoj.

Dnešní vedci – najmä onkológovia - sa s ním v tomto poznaní stotožňujú. Vínny mušt je totiž zbavený prídavných chemických látok, ktoré sú obsiahnuté vo vode a ďalších komponentoch iných nápojov. Tradícia hovorí, že pohárik treba podržať proti svetlu, aby sme posúdili farbu a čistotu nápoja, ďalej krúživým pohybom priblížiť k nosu vôňu vína a až potom ochutnať. Hovorí sa, že víno treba „po podnebí váľať“, aby vynikli jeho chuťové vlastnosti spojené s čuchovými.

Prípitky pri víne majú svoje ustálené slovné spojenia. U nás sa najčastejšie používa „na zdravie“, niekde je to „nech sme zdraví“. Očakáva sa, že nápoj nekonzumujeme ľahostajne. Oceníme jeho vôňu (u vína aj jeho farbu a čírosť), vychutnáme chuť. Víno má svoje miesto aj pri slávnostnom stole. Počas večere sa nápoje menia podľa predkladaných jedál.

Prírodné (nesladené) biele víno sa podáva k bielym mäsám – rybám, hydine, teľacine.

Červené patrí k hovädziemu, zverine a syrom. Dezertné vína
(k nám sa iba dovážajú ako napríklad sherry, madeira, portské atď.) patria k múčnikom a dezertom, ako napovedá aj ich názov.

Šampanským si pripíjame, inak sa podáva k dezertu na osvieženie pred ďalšou spoločenskou zábavou. Pokiaľ ide o aperitívy, vhodný je pohárik šampanského alebo suchého bieleho vína. Je to dobrý zvyk, ponúkať šampanské ako aperitív, lebo v tom čase majú ľudia ešte nedotknuté chuťové poháriky, aby ho dobre vychutnali. To však už neplatí v prípade, ak sa podáva z dezertom. Šampanské sa servíruje chladené, ale nie ľadové. Pri otváraní fľaše je nutná maximálna nenápadnosť.
Nemali by sme nechávať zátku vybuchnúť ako delobuch, ani šampanské rozlievať dookola. Fľašu treba pevne držať pod 45° uhlom a jemne otáčať zátku rukou alebo kliešťami, kým nevyjde sama.
Ak fľaša nie je ešte dopitá , keď sa prechádza k stolu, dajte do hrdla malú striebornú lyžičku – a bublinky budú šumieť ešte niekoľko hodín.
Ak vám ponúknu šampanské, ale vy nemáte rád bublinky, radšej ho nepite, ako by ste si mali pýtať lyžičku na zamiešanie a tak urýchľovať uvoľňovanie kysličníka.

Odporúčame

Hotel Sebastian Modra
Kliknutím na obrázky ich zväčšíte. Hotel Sebastian sa nachádza v centre malokarpatského mesta Modra, v samom jeho centre pri katolíckom kostole Sv. Štefana. V priestoroch zrenovovanej budovy re

Hotel Sebastian Modra - reštauračná časť
Reštaurácia v hoteli Sebastián sa skladá z viacero priestorov, čo ocenia návštevníci ktorí majú väčšiu spoločnosť, ale aj príjemné posedenie v menšej spoločnosti.

Hotel Sebastian Modra - ubytovacie priestory
Ubytovacie priestory majú kvalitnú a účelnú koncepciu. Sociálne zariadenia majú vysoký európsky štandard.

Hotel Sebastian Modra - priestory na posedenie
V hoteli sa nachádzajú veľmi príjemné a útulné priestory na posedenie oddychujúcich hostí, ale tieto priestory sú priam stvorené pre obchodné rokovania.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies