Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň Paľa Bielika 2022 Kynceľová - 1. ročník

Deň Paľa Bielika 2022 Kynceľová - 1. ročník
Termín: 30.09.2022
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Kynceľová (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kyncelova.sk

Popis

Deň Paľa Bielika 2022 Kynceľová - 1. ročník

Pozývame Vás na Deň Paľa Bielika 2022. Tento prvý ročník sa uskutoční dňa 30.9.2022 v Kynceľovej od 15:00 hod. za účasti generálneho riaditeľa Slovenského filmového ústavu Mgr. Art. Petra Dubeckého.

Paľo Bielik filmovému umeniu venoval 40 rokov života. Bolo šťastím pre slovenskú kinematografiu, že na jej začiatku stála taká osobnosť, ako bol Paľo Bielik, ktorý ju predznamenal a trvale poznačil. Človek bez romantického temperamentu a silných tvorivých zdrojov by to nedokázal. On vyčnieval a prečnieval nad inými nie len svojou dvoj metrovou výškou, ale aj temperamentom, oduševnením a túžbou vytvoriť dielo, ktoré by tak ako on, vyčnievalo a prečnievalo. To dokázal vo svojich 11. celovečerných a 11. krátkometrážnych filmoch.

A prečo sa bude konať Deň Paľa Bielika v Kynceľovej? Práve tu začal chodiť do evanjelickej ľudovej školy, lebo v jeho rodnej Senici nebola škola. Ako je napísané na tabuli umiestnenej na Obecnom úrade v Kynceľovej, práve tu začali jeho prvé divadelné kroky. V tomto období, kedy kultúra u nás nie je nejako zvlášť „in“, alebo „cool“ považujeme za prínosné pre kultúrny život na Slovensku zorganizovať Deň Paľa Bielika, významného slovenského herca, režiséra a scenáristu. Aby sme si pripomenuli život a tvorbu tejto našej významnej kultúrnej legendy.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies