Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

190. výročie príchodu Slovákov do Jánošíka v Srbsku 2013

190. výročie príchodu Slovákov do Jánošíka v Srbsku 2013
Termín: 02.11.2013
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Jánošík, Vojvodina, Srbsko, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovackizavod.org.rs

Popis

Oslavy 190. výročia príchodu Slovákov do Jánošíka
2. novembra 2013

Oslavy 190. výročia príchodu Slovákov do Jánošíka sa uskutočnia v sobotu 2. novembra 2013 v Jánošíku, s nasledovným programom:

16.00 h: odhalenie pamätnej tabule na Základnej škole T. G. Masaryka

17.00 h: prezentácia knihy Prečo si sa mladá vydávala (zvyky, obyčaje a piesne v Jánošíku) autora Martina Listmajera (reštaurácia U Žiakov, ul. Janka Čmelíka 23)

19.00 h: Koncert Slovenského kultúrno – umeleckého spolku Jánošík v réžii Kataríny Mosnákovej (Dom kultúry, ul. maršala Tita 5)

Oslavy finančne podporili:
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Bratislava
Obec Alibunar
Miestne spoločenstvo Jánošík

Jánošík - DEDINKA HRDINSKÉHO MENA
Jánošík sa nachádza vo východnej časti južného Banátu. Od Belehradu je vzdialený 75 km, od Vršca 40 a Zreňanina 70 km. Rozprestiera sa na ploche 750 ha a leží v nadmorskej výške 75 m n. m. Patrí k obci Alibunar, ktorá má 26 000 obyvateľov, žijúcich v desiatich osadách.

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2002 Jánošík má 1171 obyvateľov, z čoho je 91,63 %, teda 1073 Slovákov. Priemerný vek obyvateľov je 39,1 rokov. V osade je 384 domácností a priemerný počet členov jednej domácnosti je 3,05.

Špecifiká Jánošíka
Špecifiká tejto dediny sa v prvom rade viažu na záujmy a zamestnanie obyvateľov. Prajné klimatické a hospodárske podmienky na pestovanie višní podnietili Jánošíčanov zaoberať sa ovocinárstvom. Vďaka tomu sa v ostatných rokoch presadzujú aj v turistickej oblasti. Obdobie júna je v Jánošíku v znamení oberačiek višní a domácej výroby višňových koláčov, lekvárov, zaváranín, pálenky, šťavy a pod. Roku 2009 si preto Jánošíčania zorganizovali oslavy venované višniam a podujatie pomenovali Deň višni.

Slováci sa do osady nasťahovali roku 1823 prevažne z Nitrianskej a Novohradskej župy. Zaoberali sa ťažením liadku, vďaka čomu získali pozemky na výstavbu nových domov. Od príchodu Slovákov až do roku 1829 bolo sídlo evanjelickej cirkvi v Padine a v rokoch 1829 až 1841 v Hajdušici, kde sa nachádzali aj matriky.

Zásadná zmena pre obyvateľov Jánošíka nastala v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa v chotári obce začala ťažiť ropa. Mnohí občania sa zamestnali a začala sa modernizácia dediny.

Keď navštívite túto rázovitú a malebnú dedinku s menom slovenského ľudového hrdinu, privítajú vás srdeční, úprimní a vždy priateľsky naladení Jánošíčania.

A dievky nech neváhajú napiť sa vody z tých povestných jánošíckych studní.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies