Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vojenská história 2022 Kynceľová - 1. interaktívna výstava

Vojenská história 2022 Kynceľová - 1. interaktívna výstava
Termín: 03.11.2022 - 15.12.2022
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Kynceľová (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeummap.sk

Popis

Vojenská história 2022 Kynceľová - 1. interaktívna výstava

V múzeu máp sprístupnili prvú špecializovanú výstavu na tému
Vojenská história.

Unikátne mapy z medzivojnového obdobia, či kartografická súprava, ktorú v bojoch potreboval každý dôstojník. Vojenské zbierkové predmety si môžu návštevníci vyskúšať v Slovenskom múzeu máp do 15. decembra 2022.

Nadšenci kartografie pre svojich návštevníkov sprístupnili prvotnú špeciálnu výstavu zameranú na vojenskú históriu. Výstava je pre verejnosť sprístupnená od 03. novembra do 15. decembra 2022.

Kartografia prepojená s vojenskou históriou

V druhej polovici novembra máme štátny sviatok, ktorý je pamätným dňom boja za slobodu a demokraciu. Bol to nielen začiatok nežnej revolúcie, ktorá zvestovala pád totalitného režimu, ale spojený je aj s rokom 1939. V tomto roku nacisti zatvorili vysoké školy v protektoráte Čechy a Morava ako reakciu na protesty študentov. Slovenské múzeum máp v obci Kynceľová pri Banskej Bystrici si tento sviatok pripomína vystavenými exponátmi z vojnového obdobia. Vojenskú históriu
prepojenú s kartografiou môžu návštevníci spoznávať do 15. decembra.

Vojenskú uniformu si môžete aj obliecť.

Slovenské múzeum máp je známe svojou interaktivitou a zážitkovou expozíciou. Nachádzajú sa v ňom zbierkové predmety, ktoré je možné chytiť či vyskúšať si. Počas trvania výstavy v múzeu máp je možné exponáty chytiť do ruky, či si ich dokonca aj obliecť. Reálne uniformy štyroch vojakov či repliky zbraní si návštevník môže vyskúšať aj sám.

„Interaktivitu a možnosť vystavené exponáty obdivovať nielen zrakom, ale aj hmatom sme chceli ponechať aj v prípade novej výstavy. Za sprístupnenie vystavených historických exponátov a komplexnosť výstavy patrí veľké poďakovanie Klubu vojenskej histórie Dolina,“ hovorí kurátorka múzea, Andrea Farkašová.

Nadšenci kartografie predstavujú expozíciu múzea jedinečnými novinkami Slovenské múzeum máp je síce priestorovo menšie múzejné zariadenie, avšak s nadregionálnym významom. Návštevníkov upúta nielen svojím zbierkovým fondom, ale aj novodobými výdobytkami najnovších technológií. K virtuálnemu pieskovému modelu krajiny, modernému leteckému simulátoru pribudla aj nová interaktívna výstava.

„Pre školské exkurzie sme už v tomto roku upravili prehliadky v múzeu a obohatili sme výklad o ďalšie vysvetlenie učiva z geografie, aby z neho mali žiaci intenzívnejší zážitok. Keďže chceme, aby sa k nám návštevníci vracali, podarilo sa nám vytvoriť prvú tematickú výstavu v našom múzeu, ktorá je zameraná na vojenskú históriu. Stála expozícia sa pred pár dňami zmenila na výstavu uniforiem, zbraní či unikátnych vojenských máp. Môže tak prilákať aj tých návštevníkov, ktorí by za všeobecnou kartografiou či geografiou k nám neprišli. Preto veríme, že táto výstava nadchne aj tých, ktorí si kartografiu s vojenskou praxou nespájajú,“ dopĺňa kurátorka múzea.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies