Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Plavenie dreva v drevenom vodnom žľabe Rakytovo 2023 Dolný Harmanec - 16. ročník

Plavenie dreva v drevenom vodnom žľabe Rakytovo 2023 Dolný Harmanec - 16. ročník
Termín: 28.04.2023
Téma: TURISTIKA a CYKLISTIKA | CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA
Miesto konania: Dolný Harmanec (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.lesybb.sk
www.youtube.com/watch?v=y2sPRA8-HkM
www.youtube.com/watch?v=2gWWcKGqHDw

Popis

Plavenie dreva v drevenom vodnom žľabe Rakytovo 2023 Dolný Harmanec - 16. ročník

Mestské lesy Banská Bystricas.r.o. si Vás dovoľujú pozvať na otvorenie 16. plavebnej sezóny v roku 2020 v drevenom vodnom žľabe Rakytovo.

Je to v Európe jediný funkčný vodný žľab (rizňa) na plavenie jeden meter dlhého dreva a žľab je dlhý 2450 metrov.

"Prezident Medzinárodnej asociácie plaviteľov a pltníkov Európy pán Angel Porter z Katalánska potvrdil, že takýto drevený vodný žľab nikde inde v Európe nejestvuje" povedal pán Eduard Apfel z Mestských lesov Banská Bystrica.

V rámci plavenia bude odprezentovaná história budovania drevených vodných žľabov na území lesov mesta Banská Bystrica, bude zrealizovaná ukážka plavenia dreva a v rámci lesnej pedagogiky bude pre návštevníkov možnosť zúčastniť sa vedomostnej súťaže o lese a lesnom ekosystéme.

Program:

09:30 - Otvorenie plaveckej sezóny
09:30 - 10:00 Drevorubačské raňajky
10:00 - 10:45 Rozmiestnenie plaviteľov
10:45 - 12:30 Plavenie
12:30 - 15:00 Občerstvenie po plaveni


Vodný žľab Rakytovo

V doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci, v lesoch vo vlastníctve mesta Banská Bystrica, sa nachádza jedinečná kultúrna pamiatka na splavovanie rovnaného dreva – vodný žľab. Vybudovali ho pravdepodobne už v 19. storočí a za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásili v roku 2000. Vodný žľab v celkovej dĺžke 2 450 m sa za dlhé roky značne poškodil a zostal čiastočne znefunkčnený.

Celá konštrukcia vodného žľabu je z dreva – zo smreka a jedle, bez použitia iného materiálu, napríklad železa či plastov. Rekonštrukcia vodného žľabu zrealizovaná v roku 2006 je výsledkom remeselného majstrovstva a úsilia pracovníkov Mestských lesov s. r. o. Banská Bystrica.

V minulosti sa z listnatého dreva zväčša vyrábalo palivové drevo a pálilo sa drevené uhlie. Z ihličnatého dreva naši predkovia vyrábali úžitkové sortimenty. Doprava od pňa po odvozné miesto bola v lesoch mesta Banská Bystrica zväčša riešená spúšťaním dreva suchými šmykmi, (rizňami), potom vodnými žľabmi a následne splavovaním po vodných tokoch.

Súčasné zhodnocovanie drevnej suroviny je výrazne odlišné od čias, keď sa vodné žľaby budovali. Vodný žľab v doline Rakytovo bude slúžiť ako pamiatka zručnosti a vynaliezavosti našich lesníckych predkov a nepochybne upúta aj pozornosť vnímavých turistických návštevníkov Banskej Bystrice a jej okolia.

Občerstvenie bude zabezpečené.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies