Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

800 rokov obce Slovenský Grob 2014

800 rokov obce Slovenský Grob 2014
Termín: 05.09.2014 - 07.09.2014
Téma: DNI OBCE a MESTA
Miesto konania: Slovenský Grob (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovensky-grob.sk

Popis

800 rokov obce Slovenský Grob 2014

Pozvánka na oslavy 800 rokov obce Slovenský Grob - 5-7.9.2014 na terase DK .

Program :

Piatok : 19,oo hod. Ľudová veselica v strede obce, hrá KRYŠTÁL

Sobota :

11,3o hod. Slavnostná Svätá omša v kostole

14,00 Moderátor, privítanie hostí na terase DK v Slovenskom Grobe

14,05 Vystúpenie žiakov ZŠ s MŠ, výstúpenie ZUŠ

14,45 „Dychová hudba Grobanka“.

15,20 Vystúpenie Márie Gašparovičovej - spev

15,30 Dychová hudba Nadličanka, hosť Grobanky

16,05 Hosť D. Fischer, rodák z Grobu, člen Činohry SND

16,15 Dychová hudba Šohajka, hosť Grobanky

16,50 Liturgia – miestny spevácky súbor

17,10 Matica Slovenská – tradičné miestne zvyky

18,10 Vystúpenie hudobnej skupiny Taktici

18,50 Príhovor starostu obce, Odovzdávanie ocenení obce

19,10 Vystúpenie speváka Pavla Hammela

19,55 Vystúpenie husľovo – speváckeho dievčenského tria G Strinx

20,40 Orchester Cigánski diabli

21,35 Ohňostroj

21,55 Diskotéka

01,oo Ukončenie



Nedeľa : 14,oo hod. Futbalový zápas ihrisko OŠK



Súbežne s programom, ktorý sa uskutoční na pódiu terasy DK, budú v parku pri DK stánky, kde bude výroba grobských lokší ( záujemcovia si môžu vyrobiť upiecť a zjesť svoju lokšu ). V ďalšom stánku bude maľovanie husičiek deťmi ZŠ. V stánkoch bude aj tradičná remeselná výroba v regióne, ako výroba fujár, drotárska výroba, keramikár .....

V ďalších stánkoch sa môžu návštevníci občerstviť...

Obec leží dva kilometre od mestečka Pezinok na rovine vedľa Malých Karpát. Slovenský Grob je známy chovom a predajom husí a kačíc a najmä usporiadavaním husacích hodov vo viacerých známych miestnych reštauračných zariadeniach. Znalci husaciny a dobrého vína chodia za pečenými husami každoročne. K husacine sa podávajú lokše, burčiak a malokarpatské vína.

Prvá zmienka o obci Monar je uvedená v darovacej listine komesovi Šebušovi pri darovaní zeme Dvornik v roku 1214. V tejto listine je uvedené, že zem Dvorník leží medzi dvoma dedinami, a to Monarom, druhou dedinou Monarom, ktoré obe patrili k Bratislavskému radu, a tretou dedinou komesa Šebuša, ktorú treba stotožniť s dnešným Svätým Jurom. Existenciu dediny Monar potvrdzuje aj zápis z roku 1296, v ktorom sa viedol spor o túto dedinu.

Dedina Monar sa v roku 1324 pripomína posledný raz a musela sa teda niekedy v 14. storočí vyludniť, ale bola znovu osídlená, a to bezpochyby už príslušníkmi nemeckej národnosti, keď dostala aj svoj nový nemecký názov GARAB - PRIEKOPA. V niektorých prameňoch je uvedený názov Eisgrube - ľadová jama.

Vráťme sa k prvotnému pomenovaniu Monar. Pôvod slov Monar, Manor i Monari je odvodený od staroslovanského a ruského podstatného mena manisko - ozdoba, šperk na krk. Dedina dostala teda názov podľa výrobcov náhrdelníkov, obojkov a podobných výrobkov, čo dosvedčuje jej slovanský pôvod. Počas tatárskeho vpádu roku 1241 sa čast obyvateľstva obce Monar odsťahovala a do obce sa už nevrátila. Opustené domy obsadili nemeckí prisťahovalci, najmä z Rakúska a Bavorska, ktorí dali obci nové pomenovanie. V tejto súvislosti treba spomenúť, že aj obec Chorvátsky Grob je spomínaná pod názvom Aysbruab v roku 1549. V roku 1548 bol španielskými vojskami úplne vypálený a prišlo k novému osídleniu Chorvátmi, ktorí sa usídlili aj v Slovenskom Grobe. Vo vizitácii ( prehliadke) Bratislavskej stolice z roku 1634 sa tieto obce uvádzajú ako Horvat Eisgrub a Totaizgrub (Slovenský Grob).

Obyvatelia obce sa už v dávnej minulosti zaoberali poľnohospodárstvom, vinohradníctvom, prekvitali domáce remeslá - tkanie konopného plátna, no predovšetkým výšivkárstvo a paličkovanie, čo pretrvalo dodnes i u obyvateľov tejto nádhernej obce.Doteraz sa môžu pýšiť bohato vyšívanými krojmi i nástennými maľbami.

Súčasnosť

"Slovenský Grob - Husacina po celý rok a vínka kvalitné každý si uchlipne."

Slovenský Grob je už desaťročia najviac vychýrený povestnou husacinou, lokšami a husacou pečienkou. Rozvoniavajúca pečená hus rozplývajúca sa na jazyku a vyše storočná tradícia láka vo veľkom návštevníkov. Každý rok sem priemerne príde viac ako 50 000 návštevníkov. Hlavnú husaciu sezónu (september - december) otvára Deň otvorených dverí prevádzok s grobskými špecialitami.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies