Termín: | 28.06.2014 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Snina (SR - Prešovský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.snina.sk
www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-082013-karpatska-drevena-cesta |
4.ročník súťaže Sninské tatarčané pirohy 2014.
Prečo sa volajú "tatarčané" pirohy?
Pretože polovica múky je pohanková - tatarčaná múka a druhá polovica je pšeničná múka.
Cesto:
polohrubá múka 400g
pohánková múka 100g
vajce 1ks
vlažná voda podľa potreby
Plnka:
zemiaky 200g
tvaroh 200g
soľ
Ochutenie:
cibuľa podľa chuti
maslo podľa chuti
prípadne opražená udená slaninka
Plnka:
Zmiešame nastrúhané zemiaky s tvarohom.
Cesto:
Všetky suroviny vymiesime v mise rukami. Cesto má byť husté, tvrdšie. Ďalej ho spracujeme na doske, pomúčime ju a cesto vyvaľkáme natenko.
Ostrým nožom narežeme na menšie štvorce a plníme plnkou a okraje spojíme do tvaru trojuholníka. Vo vriacej osolenej vode varíme, kým dvakrát nevyplávajú.
Pirohy vložíme do studenej vody, vyberieme z vody, necháme odkvapkať, osolíme, polejeme jemne opraženou cibuľkou na masle a premiešame. Zapíja sa kyslým mliekom, ale aj mliekom.
Je to veľmi sýte jedlo a chlapi, keď zjedli za misku tatarčaných pirohov boli z toho silný a mohli kosiť až do večera.
Podmienky súťaže
1. Súťažné trojčlenné družstvá sa do súťaže zaregistrujú v termíne do 10. 06. 2014 na adrese usporiadateľa. Pre súťaž je určený maximálny počet 10 súťažných družstiev. Členovia družstiev musia spĺňať základné zdravotné kritériá pre prácu s potravinami.
2. Hodnotiace kritérium č. 1 je čas výroby pirohov. Porotca stopkami odmeria čas, za ktorý družstvo vyrobí pirohy z celej súťažnej vzorky múky s obsahom tatárky. Súťažný čas končí zalepením všetkých pirohov, podmienkou je vyrobiť minimálne 70 ks pirohov. Družstvo, u ktorého bude počet vyrobených pirohov menší, ako je 70 kusov, porota zo súťaže diskvalifikuje.
Hodnotiace kritérium č. 2 je vzhľad a chuť . Po uvarení a omastení pirohov porota prevedie bodové ohodnotenie každého súťažného výrobku.
3. Na krájanie cesta sa určuje výlučne nôž – nepripúšťajú sa iné zariadenia na krájanie.
4. Na plnenie pirohov je určená jednotná plnka - zemiaková, na omastenie sa nepripúšťa použitie surovín iných ako je maslo a cibuľa.
5. Usporiadateľ zabezpečí pre súťaž: suroviny / múka s tatárkou - súťažná vzorka s hmotnosťou 500 gramov, soľ, voda, maslo, cibuľa/, dosky na prácu s cestom, paráky s kotlíkmi na varenie pirohov a tiež varné zariadenia a panvice na prípravu omastenia.
Súťažné družstvo donesie: misu na prípravu cestu, nôž, valček, múku na podsypávanie cesta, pripravenú zemiakovú plnku, resp. ďalšie pracovné pomôcky. Na dochutenie zemiakovej plnky sa pripúšťajú koreniny, bylinky a iné prímesy podľa uváženia družstva.
6. Hodnotenie v súťaži prevedie päťčlenná porota, ktorá po skončení súťaže uskutoční výsledné bodové zhodnotenie a určí víťazné družstvo súťaže, ktoré získa Cenu primátora mesta. V prípade rovnakého výsledného počtu bodov víťazí družstvo s dosiahnutým lepším časom výroby pirohov.
7. Pre súťaž nie je stanovené štartovné.
Kontakt na usporiadateľa :
Gabriela Alušíková, tel. č. 057/762 3635, 0918 490 971, 0915 934 361, e-mail: domkultury@snina.sk