Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dni obce Kováčová 2014 - 4. ročník

Dni obce Kováčová 2014 - 4. ročník
Termín: 25.07.2014 - 27.07.2014
Téma: DNI OBCE a MESTA
Miesto konania: Kováčová (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kovacova.sk

Popis

Dni obce Kováčová 2014

Obec Kováčová patrí do siete najstarších služobníckych osád vo Zvolenskej kotline, existenciu ktorých možno predpokladať ešte v preduhorskom období. Prvá písomná správa o kúpeľnej obci Kováčová pochádza z obdobia kolonizácie z 13. storočia, keď na územie Slovenska prišli nemeckí kolonisti - hostia. V listine Bela IV. z 23. apríla 1254 "Terra hospitum de Koachou" sa nachádza údaj, ktorý sa môže oprávnene považovať za prvú písomnú zmienku o Kováčovej.

Pôvodná obec Kováčová sa nachádzala asi 2 km na západ od súčasnej polohy, pričom až dodnes sa toto miesto nazýva Stará Kováčová. Išlo o radovú obec postavenú vedľa cesty v Bienskej doline. Pôvodne tu boli traja obyvatelia - kováči, po ktorých v zmysle povesti dostala pomenovanie. Podľa niektorých údajov títo traja kováči podliehali štátnej lesnej správe a vykonávali potrebné kováčske práce pre kráľovských lesných robotníkov.

Obec Kováčová si slovenský ráz udržala aj v dobe najsilnejšieho maďarizačného úsilia a názov Kovacsova figuruje napríklad aj na zmluve na kutacie právo pre Unionku z roku 1874 (ŠOBA, B. Bystrica).

V súčasnosti sa Kováčová postupne stala pojmom, vošla do povedomia tak našincov ako aj cudzincov. Láka ich najmä termálna voda v štyroch bazénoch kúpaliska, slúži im autokemping a parkovisko pre 400 vozidiel. Výhodná poloha, dobré klimatické podmienky, malebnosť krajiny bohatej na lesy, dostatočné množstvo vynikajúcej termálnej vody a prudká investičná činnosť predurčili našej obci veľké perspektívne možnosti.




Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies