Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Pezinské viechy 2014

Pezinské viechy 2014
Termín: 07.07.2014 - 31.10.2014
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Pezinok (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.pezinok.sk
www.pezinok.sk/?yggid=629&id=5325

Popis

Pezinské viechy 2014

Pezinok oživil tradíciu viech

Rozpis pezinských viech nájdete v odkaze:
http://www.pezinok.sk/?yggid=629&id=5325
alebo si kliknite hore v sekcii Web:

Nadviazať na tradíciu starých pezinských viech chce nový projekt Malokarpatského múzea v Pezinku v spolupráci so Združením pezinských vinohradníkov a vinárov, ktorý bol uvedený do života od pondelka 7. júla 2014. Ide o unikátny projekt nielen v rámci Malokarpatskej oblasti, ale aj v rámci Slovenska.

V snahe zatraktívniť turistickú ponuku mesta Pezinok a poskytnúť aj domácim obyvateľom priestor na posedenie priamo u vinára sa desať miestnych vinárstiev rozhodlo sprístupniť svoje priestory verejnosti.

V praxi bude každý týždeň od 7. júla do konca októbra 2014 otvorené minimálne jedno vinárstvo, ktoré bude nachystané ponúknuť svoje produkty v príjemnom a autentickom prostredí za veľmi priaznivé ceny. Otváracia doba je stanovená od 15.00 do 20.00 hod. Viechy budú na priečelí domu označené tradičným symbolom, zväzkom z letorastov viniča v tvare kruhu, ozdobeného červenou a zelenou stuhou. Vstup do viech je bezplatný.

V minulosti miestni vinári časť svojho vína odpredávali prostredníctvom viech, kedy bol vo dvore či v príbytku vinohradníka zriadený priestor na nalievanie vínka a posedenie pri menšom pohostení. Takto bol zabezpečený čiastočný odbyt vína a domáci mali kam zájsť na pohárik a posedieť si v neformálnom prostredí. Výhodou takejto formy odpredaja vína pre verejnosť bolo, že víno pochádzalo priamo od výrobcu a jeho cena bola veľmi priaznivá. V susednom Rakúsku je táto tradícia vo forme tzv. Heurigen zaužívaná a vyhľadávaná dodnes.

Rozpis pezinských viech nájdete v odkaze vpravo alebo na stránke Malokarpatského múzea www.muzeumpezinok.sk.
K dispozícii sú aj vytlačené viechové kalendáre s rozpisom vinárstiev pre verejnosť, a to v Malokarpatskom múzeu v Pezinku, Mestskom informačnom centre či v Mestskej vinotéke.

Bližšie informácie: PhDr. Martin Hrubala, PhD., tel.: 0911 400 495, e-mail: martin.hrubala@muzeumpezinok.sk.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies