Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

XI. Budárske dni v Slankamenských Vinohradoch 2014

XI. Budárske dni v Slankamenských Vinohradoch   2014
Termín: 17.08.2014
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Slankamen , Vojvodina , Serbia (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovackizavod.org.rs
www.youtube.com/watch?v=oGvbZPwj4bQ

Popis

XI. Budárske dni 2014

V poradí XI. ročník festivalu Budárske dni sa uskutoční 17. augusta 2014 v Slankamenských Vinohradoch.

Budári sú ľudia ktorí sa venujú vinohradníctvu, žijú počas leta v malej chate vo vinohrade, chránia úrodu hrozna od vtákov, chorôb a „nezvaných hostí”.

Cieľom podujatia je podporiť a zachovať tradície slovenských budárov - strážcov vinohradov, chrániť slovenské tradície, zvyky a jazyk. Okrem domácich súborov v tomto roku na programe vystúpi po prvý raz folklórny súbor zo zahraničia JÁNOŠÍK z Fiľakova.

V deň slávností sa bude súťažiť o najlepšiu rybaciu polievku, najlepšie víno a najkrajšiu budársku palicu ,,BUDÁRKU“. Najlepší získajú od predsedu spolku a MZ Janka Maha pohár a diplom za účasť.

Organizačný výbor v čele s predsedom Jánom Machom Vás srdečne pozýva do Slankamenských Vinohradov.

Pozývame vás do malebnej dedinky pri Dunaji, v ktorej žije približne 350 Slovákov, na XI.. ročník slávností Budárske dni, ktoré sa uskutočnia v Slankamenských Vinohradoch v nedeľu 17. 8. 2014. Hlavným cieľom podujatia je zachovanie materinského slovenského jazyka a kultúry.

Tlačová správa
XI.ročník Budárských dní v Slankamenských Vinohradoch

Leto v Slankamenských Vinohradoch bez Budárskych dní, by bolo akosi smutné...... obyvateľom, priateľom by stále niečo chýbalo.......v tejto maličkej dedinke, ktorá sa rozprestiera po brehu Dunaja žije okolo 350 Slovákov a veru, že sa vie, ako si vedia zachovať staré tradície budárov. V poradí už 11 ročník je toho dôkazom, že dobrý nápad sa každým rokom rozvíja v spestrení programu a aj počtu účastníkov. A hlavne v zachovávaní tradície slovenských budárov, zvykov slovenského jazyka slovom aj písmom.

...a všetko to začalo myšlienkou predsedu SKUS "Vinohrady" Janka Macha pred jedenástimi rokmi.

V premiérovom ročníku folkloristi tancovali v sťažených podmienkach na hline, nebola tribúna, ani javisko. V ďalších rokoch sa postupne všetko vylepšovalo – tak pre účinkujúcich jako aj hostí. Nie div, že práve táto slávnosť bola v okrese Indija ocenená ako jedno z najlepších kultúrnych podujatí a je príkladom pre druhé národnostné menšiny v okrese...myšlienka sa zhmotnila do krásneho každoročného stretnutia Slovákov z Vojvodiny, ale aj zo zahraničia.

Na XI. ročník Budárských dní, stretnutie Slovákov Vás čo najsrdečnejšie pozývame v nedeľu 17. augusta 2014 od 15.00 hod. v Slankamenských Vinohradoch.Každoročná oslava má za cieľ zachovať tradície Budárských dní v Slankamenských Vinohradoch a tým chrániť slovenské tradície, zvyky a jazyk budárov. Zároveň vyhľadávať pôvodné činnosti, ktoré už tradične boli prvkom spájania sa ľudí, vzájomnej pomoci s dôrazom na oblasti tradičnej kultúry, amatérskej umeleckej tvorby a neprofesionálnej kultúry. Motiváciou slávností je nielen zábava, zážitok z gurmánskych pochúťok, ale prostredníctvom stretávky spoločenstva Slovákov z rôznych kútov Vojvodiny aj zachovanie materinského slovenského jazyka medzi obyvateľmi, pripomenutie si a oživovanie zvykov a dobrých tradícií starých rodičov.

V deň slávností sa bude v Slankamenských Vinohradoch súťažiť o najlepšiu rybaciu polievku, najlepšie víno a najkrajšiu budársku palicu zvanú ,,BUDÁRKU“. Najlepší získajú pohár a diplom za účasť.

V rámci program vystúpi po prvý raz zahraničný folklórny súbor FS Jánošík zo Slovenska. FS Jánošík,ktorý pracuje pri Dome Matici Slovenskej vo Fiľakove od roku 1996. Má zhruba 30 členov v tanečnej zložke, ženskej speváckej skupine, rozkazovačoch, inštrumentalistov (fujara, píšťalka, heligónka) a hrá im legendárna ľ.h. Ďatelinka z Detvy pod vedením Ondreja Molotu ktorá hráva od roku 1971.

Pavol Juhás Povolný insitný maliar z Padiny otvorí detskú dieľnu tvorivosti – maľovanie obrázkov pre deti a mládež.

Podujatie sa realizuje vďaka finančnej podpore USZZ, okresu Indija, NRSNM, pomoci pri organizovaní AERD Padina a všetkých ľudí dobrej vôle. Tešia sa na Vás a pozývajú členovia organizačného výboru v spolupráci s MZ a SKUS ,,VINOHRADY“ na čele s Jankom Mahom Predsedom organizačného výboru. Projekt na USZZ písala AERD Padina.

PROGRAM XI. BUDÁRSKYCH DNÍ

15.00 – súťaž
* o najchutnejšiu rybaciu polievku,
* o najlepšie víno,
* o najkrajšiu budársku paličku – budárku

15.30 – etno výstava

16.00 – slávnostné služby Božie

17.30 – kultúrno-umelecký program

20.00 – tanec budárov

22.00 – spektakulárny ohňostroj

22.15 – tanec pri zábavnej hudbe

Bližšie informácie pre média:

Ján Maho
Mobil:064 822 3644, e-mail:mahojano@gmail.com

Potvrdiť svoju účasť zástupcov médií:
Daniela Ďurašová, Mobil:064 5261 320,069 5261 320,
Mail:durasova@aerd.org.rs


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies