Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Staromestský BEERFEST v Bratislave 2014 - 2. ročník

Staromestský BEERFEST v Bratislave 2014 - 2. ročník
Termín: 26.09.2014 - 29.09.2014
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.staremesto.sk
www.mestianskypivovar.sk
www.dobrodruh.sk/historicke-pamiatky/bratislavsky-pivovar-stein-pamiatkarska-kauza

Popis

Staromestský BEERFEST v Bratislave 2014 - 2. ročník

Pivovarníctvo, stáročnú tradíciu v Bratislave. Už v polovici 15. storočia získava jedenásť pivovarníkov na Zuckermandli „várečné právo“, teda povolenie variť pivo. Za aktívnej podpory mestských radných pánov vznikol v roku 1477 Prvý bratislavský pivovar. Stál na rohu dnešnej Laurinskej ulice a Rybnej brány, zbúrali ho roku 1532. v roku 1752 sa začalo so stavbou druhého pivovaru. Projekt zadali mešťania staviteľom Romischovi a Hildebrantovi, mal hrdé Pivovarmeno „Die Bürgerliche Brauerei“ - Meštiansky pivoar. Jeho celková úroveň bola od počiatku smelo porovnateľná s úrovňou bavorských pivovarov. Kvalitou piva sa im veru vyrovnala. Mestský pivovar a reštaurácia s verandou sa nachádzali na Rybnom námestí.

Meštiansky pivovar
bol Bratislavčanmi mimoriadne obľúbený, nielen pre vynikajúce pivo a pre svoju polohu blízko dunajského nábrežia, ale hlavne pre vychýrenú pivovarskú reštauráciu s kvalitnou kuchyňou, ktorá bola jeho súčasťou. Podávali sa v nej všetky kulinárske zázraky takmer každej z kuchýň desiatich národností zastúpených v meste, zjednotených do skvelej kuchyne. Atraktivitu miesta umocňovala aj nástupná stanica električky do Viedne. Na skvelé pivo vozila do trojjazyčného Pressburgu či Pozsonya aj Viedenčanov, ale schádzala sa tu tiež bratislavská bohéma. Často sa tam stretávali redaktori denníkov a časopisov vychádzajúcich v Bratislave, básnici, maliari.

Likvidácia pivovaru sa konala krátko po oslave jeho dvestoročnice. Posledné pivo opustilo jeho brány roku 1968. Meštiansky pivovar zbúrali kvôli stavbe mosta SNP, nebolo mu súdené tešiť milovníkov piva.


Pivovar Stein
sa hneď od samého začiatku zaradil medzi najväčšie pivovary na Slovensku a to nielen kapitálom, ale aj počtom zamestnancov. Priemerne tu v tej dobe pracovalo vedľa stabilných odborníkov aj 60-80 robotníkov. Svojim technickým vybavením sa stal pivovar vážnym konkurentom viedenským a budapeštianskym pivovarom. Po vzniku Československej republiky odolával pivovar Stein s úspechom aj českej konkurencii, jeho ročný výstav bol vtedy 60-80 000 hl a sladovňa vyprodukovala až 100 vagónov sladu ročne.

Steinovo pivo bolo veľmi populárne aj v zahraničí. Vyvážalo sa do Nemecka, Švajčiarska, Rakúska a Maďarska. Už od svojho vzniku sa pivovar zúčastňoval na rôznych medzinárodných súťažiach, kde získaval veľa uznaní napr. už v roku 1873 to bola medaila vo Viedni, v roku 1878 na svetovej výstave v Paríži, v roku 1882 vystavovali pivo v Trieste a v roku 1888 dostali medailu v Bruseli. Medailu a diplom získalo “Steinovo” pivo aj v roku 1893 na hospodárskej výstave v Bratislave. K popularite pivovaru prispela i vlastná reštaurácia, ktorá stála na rohu Blumentálskej a Legionárskej ulice.

Počas II. svetovej vojny pri nálete na Bratislavu v apríli 1945 bol pivovar značne poškodený a boli zničené takmer všetky hlavné objekty. Už 1.septembra 1945 sa vďaka veľkému úsiliu zamestnancov začalo s varením piva a produkcia postupne narastala. Najväčší výkon bol dosiahnutý v roku 1982 a to 733 000 hl piva.

A dnes?
Pani Amália Iritzerová rodená Steinová a jej manžel A. Iritzer spolu s jej bratom Alexandrom totiž požiadali v roku 1872 magistrát mesta Bratislava o povolenie založiť pivovar. Dňa 24. mája 1872 sa povolenia dočkali. V júli 1872 už totiž montovali strojné zariadenie do priestoru sladovne a 20. decembra pán Alexander Stein so svojím managementom ochutnal prvé pivo z vlastného pivovaru. Napriek všetkým začiatočníckym ťažkostiam pivovar od samého začiatku patril k najväčším pivovarom Horného Uhorska. Vďaka pokrokovému technologickému zariadeniu bol konkurencieschopný vo vzťahu k viedenským aj k budapeštianskym pivovarom.

Smutné!
V novembri roku 2007 sa uvarili posledné litre piva v bratislavskom závode. Výroba sa mala presunúť do závodu Vyhne alebo na Moravu. O rok neskôr sa demontovalo technologické zariadenie a areál začal chátrať.

Staromestský BEERFEST v Bratislave 2014
sa uskutoční na Hviezdoslavovo námestie prinesie takmer 70 druhov piva zo 14 pivovarov aj množstvo gurmánskych dobrôt. Návštevníci dvojdňového festivalu, si pochutia na pivku, ktoré je svetlé, tmavé, ochutené, nealkoholické i kvasinkové pivo, ale aj na "raritkách" ako je smrekové, zázvorové či pšeničné pivo. Okrem toho sa dozvedia aj o histórii várečného práva a uvidia stredoveký spôsob varenia tohto moku.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies