Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slávnostný galaprogram FS JÁNOŠÍK - SENIOR Partizánske 2014 - 65. výročie založenia súboru

Slávnostný galaprogram FS JÁNOŠÍK - SENIOR Partizánske 2014 - 65. výročie založenia súboru
Termín: 09.11.2014
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Partizánske (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.janosiksenior.sk

Popis

SLÁVNOSTNÝ GALAPROGRAM FS JÁNOŠÍK - SENIOR

Dátum: 9.11.2014
Čas konania: 15:00 hod.
Miesto: Dom kultúry v Partizánskom (spoločenská sála)

Partizánske vás pozýva pri príležitosti 15. výročia svojho vzniku a 65. výročie založenia folklórneho súboru Jánošík na SLÁVNOSTNÝ GALAPROGRAM, ktorý sa uskutoční v nedeľu 9. novembra 2014 o 15.00 hod. v spoločenskej sále Domu kultúry v Partizánskom.
Vstup voľný.

Folklórny súbor Jánošík
vznikol na prelome rokov 1949/50 z iniciatívy mladých nadšencov z rôznych kútov Slovenska, ktorí našli zamestnanie v obuvníckej fabrike mladého, iba desaťročného, mesta Partizánske.

Spočiatku sa súbor orientoval iba na hudobnú a spevácku zložku, neskôr vzniká i tanečná zložka súboru. Z hľadiska folklórnej orientácie sa v produkcii objavujú folklórne prvky oblastí, z ktorých jednotliví členovia súboru pochádzali.

Skupina nadšencov združených okolo Jána Žabku a Šaňa Kocúra po úvodných folklórnych pásmach a prvých vystúpeniach už v roku 1957 úspešne účinkuje na folklórnom festivale vo Východnej. Nasleduje množstvo vystúpení na domácich scénach, začínajú sa realizovať prvé nahrávky pre rozhlas a televíziu. Po roku 1964 súbor úspešne reprezentuje na medzinárodných folklórnych festivaloch v NDR, vo Francúzsku, Maďarsku, Juhoslávii, Poľsku, Rumunsku atď.

Viac ako desaťročie sa Jánošík radil k popredným folklórnym súborom na Slovensku, čo dokumentuje aj ocenenie jeho činnosti tromi vysokými štátnymi vyznamenaniami.

Vysoko hodnotená bola i zberateľská činnosť piesní, zvykov a obyčajov v obciach okolo Čavoja, Uhrovca, Dubodiela a iných, ktoré potom tvorili základ pri zostavovaní tancov súboru.

Vo vedení súboru sa postupne vystriedali Ladislav Potocký, Gabriel Rybár, manželia Trvalcoví. Rozvinula sa aktívna spolupráca s viacerými hudobnými skladateľmi, čomu vytvorila predpoklad i interpretačne kvalitná doprovodná hudba Otta Kotlára, neskôr Ladislava Broďániho a Alexandra Szendreia.

V roku 1990 prevzali vedenie súboru manželia Centároví. Spočiatku sa v súbore prejavili generačné, ale aj ekonomicko-sociálne problémy. Zakladajú si mladší dorast v podobe detského folklórneho súboru Fialka. Do funkcie tanečného pedagóga prichádza Ľubica Pastreková. Vystúpenia súboru doprevádza ľudová hudba predníka Rasťa Petrejeho.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies