Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Folklórny súbor Bezanka - 40. výročie Bratislava - Petržalka

Folklórny súbor Bezanka - 40. výročie Bratislava - Petržalka
Termín: 22.11.2014
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava - Petržalka (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kzp.sk

Popis

Folklórny súbor Bezanka 40. výročie

Dom kultúry Zrkadlový háj,Bratislava - Petržalka
Dňa 22.11.2014 o 18:00 hod.
Vstupné:25,- EUR

Folklórny súbor Bezanka
sa svojmu poslaniu šíriť slovenské ľudové umenie v hudbe, tanci a speve venuje od roku 1974. Súbor vytvorila vo februári 1974 skupina mladých študentov. Jeho zriaďovateľom sa stali Bratislavské elektrotechnické závody (BEZ). Prvé úspešné choreografie boli Karičky zo Zemplína a Párové tance z Liptova od Štefana Akácsa. Zaslúžený úspech a odborné uznanie doma i v zahraničí získal súbor vďaka systematickejšej práci pod dohľadom ďalších tvorivých osobností – Ing. Mikuláša Hubu a Magdalény Piliarikovej, Mariána Vojtka, Ing. Emílie Ondrejkovej (vedúca speváckej skupiny), Jána Dózsu (tanečný pedagóg), Stanislava Vaseka, Petra Gabriela, Mgr. Jána Kružliaka (vedúci ľudovej hudby), Mgr. Jozefa Buriča (choreograf, pedagóg, neskôr i umelecký vedúci). Bezanka získala rad ocenení, z ktorých najvzácnejšie sú nesporne ocenenia dosiahnuté na celoštátnych súťažných prehliadkach. Tak sa zaradila medzi popredné amatérske umelecké telesá na Slovensku.

Po odchode Jozefa Buriča sa od roku 1996 stal umeleckým vedúcim Viliam Korenčík. Počas jeho pôsobenia sa rozšíril repertoár Bezanky o nové choreografie zo Zemplína, Šariša, Spiša, Tekova, zo Suchej Hory a okolia, z Myjavy, z okolia Trenčína, z Liptovských Sliačov a Liptovskej Osady. Naštudovávajú sa tiež nové hudobné a spevácke pásma zo Zemplína, Šariša, Liptova, Hontu, Trenčianska a i. Generačné výmeny sa nevyhli všetkým trom zložkách súboru – tanečnej, hudobnej i speváckej. Ľudovú hudbu pod vedením Petra Budinského vystriedala ľudová hudba pod vedením Šimona Dudíka. Po náhlom úmrtí speváčky sólistky Zuzky Nôtovej-Haramiovej ako sólová speváčka pôsobila istý čas Adriana Michaličková. Čoskoro vznikla aj sedemčlenná spevácka skupina, ktorej vedúcou sa stala Lívia Kunáková. V úlohe tanečných pedagógov sa vystriedali Monika Dolníková, Peter Mezei, Lenka Šútorová, Lukáš Cabalka, Ivana Chanová, Simona Dikaszová, Veronika Hospodárová, Dana Kavalcová, Martina Drugdová, Barbora Lasicová, Mária Miklovičová, Matúš Ivan a Tomáš Bakyta.


Súbor účinkuje na podujatiach, súťažiach a festivaloch doma (FF Východná - 1994 a 1998, FF Očovská folklórna hruda - 2005, FF Koliesko - 2007, Hrušov, Most u Jablunkova, Klenovec), úspešne sa predstavil v Európe (Veľká Británia, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Francúzsko, Portugalsko, Slovinsko, Nemecko, Fínsko, Španielsko, Česká republika, Chorvátsko, Litva, Bosna a Hercegovina, Cyprus) i v Mexiku, Turecku a USA. Z najväčších úspechov, ktoré súbor dosiahol, spomeňme aspoň ocenenie laureát Šaffovej ostrohy 2002 (súťaž tanečníkov sólistov v Dlhom Klčove). Zriaďovateľom folklórneho súboru je Ideálna mládežnícka aktivita (IMA). Súčasné vedenie súboru tvoria: Ján Šebeň (riaditeľ), Viliam Korenčík (umelecký vedúci a choreograf), Miroslav Szabó (predník ľudovej hudby).

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies