Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Milina Zimková - Smaragdová doska

Milina Zimková - Smaragdová doska
Termín: 21.01.2015 - 23.02.2015
Téma: KULTÚRA | PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Praha (Zahraničie - Česko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.mzv.sk/sipraha

Popis

Výstava Miliny Zimkovej (nar. 1.6.1979) "Smaragdová doska" predstaví výber jej diel z posledných štyroch rokov. Sú to obrazy inšpirované historickým fenoménom tohto prastarého tajuplného odkazu, ale i diela inšpirované autorkiným tvorivým pobytom v Cité Internationale des Arts v Paríži (apríl - jún 2014).
Vnímavosť Miliny Zimkovej k inšpiratívnemu umeleckému prostrediu, ale i k literárnym alebo historickým faktom a jej schopnosť citácie a novej posunutej interpretácie týchto podnetov je konštantne prítomná v celej jej tvorbe. Už na začiatku jej umeleckej dráhy ju zaujali predovšetkým tajuplné ženské postavy, vystupujúce z minulosti a zo zabudnutých kultúr ako aj magické nadpozemské bytosti, prichádzajúce z vesmírnych diaľok. Magický obsah smaragdovej dosky a ďalšie zväčša literárne podnety sú pre autorku veľkou výzvou a ona ich interpretuje v nečakaných súvislostiach a v konkrétnych väzbách na súčasnú dobu, v ktorej ich vnútorný zmysel nadobúda nové rozmery. Ateh, Ptah, slečna Saikaku, či lovci snov na pozadí tajuplnej a nehmotnej krajiny dostávajú v jej obrazoch konkrétny tvar a novú identitu.
Rovnako naliehavou inšpiráciou je pre Milinu Zimkovú i svet ktorý nás obklopuje, jeho záchvevy a nebadané premeny, ktoré sa objavujú v jej komorne ladených, ale i monumentálnejšie koncipovaných obrazoch. Nie sú to len sondy do tajuplného sveta umenia, literatúry, ale i vyjadrenie životného pocitu, nálady i stavu mysle súčasného človeka.
Tvorba Miliny Zimkovej má výrazné koloristické kvality a charakterizuje ju inklinácia k abstrakcii, k imaginácii, k využívaniu účinku lyricko-poetických výrazových prostriedkov.

Žiarivú farebnú škálu jej obrazov striedajú sýte odtiene tlmených farieb a čisté farebné plochy, nahodené vo veľkorysých gestách, oživujú jemné nuansy a tvarová bohatosť detailov, ktorá aj abstraktne poňaté kompozície privádza späť na hranice predmetného sveta.
predstaví plánovaná výstava v plnej šírke.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies