Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Fašiangová šiška Hniezdne

Fašiangová šiška Hniezdne
Termín: 13.02.2015
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Hniezdne (SR - Prešovský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.nestvillepark.sk
www.austria.info

Popis

Fašiangová šiška
Nestville park Hniezdne v spolupráci s obcami z okolia usporiada v piatok 6. februára druhý ročník podujatia Fašiangová šiška. Obce severného Spiša budú súťažiť o najchutnejšiu, najzaujímavejšiu a najkrajšie ozdobenú fašiangovú šišku.

Fašiangové šišky – Faschingskrapfen
Vznik šišky je opradený viac alebo menej romantickými fámami alebo mýtmi o zrodení, ako nejaký antický rozprávkový hrdina. Napr. Viedenčania prisahajú, že chutné pečivo vynašla pekárka Cäcilie Krapf, Mandoletti, ktorá v roku 1690 vo svojom obchodíku pri bráne Peilertor vyrobila guľky „Cilikugeln“ známe po celej Viedni a počas fašiangov ich naplnila zaváraným ovocím.

Okrem toho existuje však aj legenda o tom, že počas sivej minulosti nešťastne zaľúbená kuchárka omylom hodila pripravené cesto do oleja, namiesto do rúry a tak vznikli šišky.

Bezpochyby je šiška, presnejšie povedané jej klasický, sladký variant s charakteristickým bielym krúžkom, korunou fašiangov. Keď do nej zahryznete, musíte hneď zacítiť marhuľový lekvár. Má ho byť hojne, ale nemá vytekať. Vymiesiť, nechať nakysnúť a upiecť cesto, to vyžaduje veľkú pozornosť. Takto si perfektné šišky urobíte sami.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies