Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň obce Baláže 2015 - 9. ročník

Deň obce Baláže 2015 - 9. ročník
Termín: 15.08.2015
Téma: DNI OBCE a MESTA
Miesto konania: Baláže (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.balaze.sk
www.youtube.com/watch?v=9LHB5OnB1Po

Popis

VŠETKÝCH VÁS SRDEČNE POZÝVAME 15. augusta 2015
NA ĎALŠÍ ROČNÍK SPOLOČENSKÉHO PODUJATIA
"DEŇ OBCE" BALÁŽE 2015


Dňa 15. augusta začne program o 14-tej hodine Pietnou spomienkou na Slovenské národné povstanie položením kytíc k pamätníku SNP v obci.

Ďalej bude pokračovať Deň obce kultúrnym programom.

V rámci Dňa obce sa uskutoční:
9. ročník súťaže v pílení dreva bruchačkou mužov i žien
a
3. ročník štafetového preteku "Od Tatier k Dunaju"

Obec Baláže
O starobylosti osídlenia svedčia mnohé archeologické výskumy v okolí. Nálezom bronzových mečov liptovského typu je dokázané osídlenie už z doby bronzovej (1250 – 750 pred Kr.). Osada vznikla v 2. polovici 15. storočia okolo dvoch šmelcovacích hút na spracovanie medi na surovo pri potoku Ľupčica, ktoré postavil banskobystrický ťažiar Ján Kolman. Neskôr prešli huty do rúk významnej Thurzovsko – fuggerovskej spoločnosti , ktorá ich vlastnila až do roku 1546. Po vypršaní nájomnej zmluvy prešiel celý mediarsky podnik do rúk habsburského dvora. Koncom 16. storočia sa prestala spracúvať meď na Balážoch v dôsledku otvorenia novej huty na potoku Bystrica v Banskej Bystrici , kde táto časť mesta sa dnes volá Medený hámor.

Obyvatelia boli prevažne hutníci, baníci, drevorubači, povozníci a uhliari, od 18. storočia pracovali aj na miestnej píle. Po zániku baní a uhliarstva začali obyvatelia pracovať hlavne v okolitých lesoch ako drevorubači, furmani alebo odchádzali za prácou do podbrezovských železiarní.

Obec Baláže vošla do povedomia najmä významnou úlohou počas SNP. Jedna z najsilnejších partizánskych oblastí na Slovensku sa vytvorila v západnej časti Nízkych Tatier a v Starohorských vrchoch. Centrom celej oblasti pod názvom „Partizánska republika“ boli obce Baláže a Kalište. Už pred začiatkom Povstania bolo v obci výcvikové stredisko partizánov - dobrovoľníkov. Baláže boli sídlom partizánskych štábov Smrť fašizmu (pod velením mjr. N. V. Volkova ) a Pomstiteľ(pod velením mjr. S. g. Morozova), ktoré tu pôsobili od začiatku novembra 1945 do polovice marca 1945.

Okrem Slovákov, v SNP bojovali najmä Česi, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, príslušníci národov a národností bývalého Sovietskeho zväzu, bývalej Juhoslávie, Poliaci, Bulhari, Rumuni, Maďari, Francúzi, Rakúšania a nemeckí antifašisti. V povstaní bojovali okrem Slovákov, najmä Česi, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, príslušníci národov a národností bývalého Sovietskeho zväzu, bývalej Juhoslávie, Poliaci, Bulhari, Rumuni, Maďari, Francúzi, Rakúšania a nemeckí antifašisti.

Za bojové neúspechy sa pomstili príslušníci nemeckých frontových jednotiek, ktorí spolu s maďarskými žandármi dňa 20. marca 1945 obec Baláže obsadili, vydrancovali a vypálili. V katastri obce leží aj národná kultúrna pamiatka Kalište. Zaniknutá obec bola vypálená fašistami 18. marca 1945.

Baláže boli oslobodené 26. marca 1945 vojakmi rumunskej armády. Obnova zničených Balážov začala 1. júna 1947. Na výstavbe sa okrem domácich obyvateľov podieľalo aj 501 brigádnikov z Maďarska, Bulharska, Juhoslávie, Grécka, Francúzska, USA a Kanady. Od 15.5. do 28.10. 1947 postavili 41 nových rodinných domčekov.

Obec leží na južných svahoch Starohorských vrchov v nadmorskej výške 538 m.n.m .

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies