Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vínšpacírka Banská Bystrica 2015 - vínna cesta 2.ročník

Vínšpacírka Banská Bystrica 2015 - vínna cesta 2.ročník
Termín: 02.05.2015
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Banská Bystrica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.vinspacirka.sk

Popis

Vínšpacírka Banská Bystrica 2015 - vínna cesta 2.ročník

Sobotu 2.5.2015 od 14.00 h Námestie SNP, Banská Bystrica

Priaznivci dobrého a kvalitného vínka majú možnosť na Námestí SNP navštíviť 2. ročník "Vínšpacírky" – vínnej cesty v Banskej Bystrici.

Svoje produkty privezie do 30 výrobcov vín, z ktorých mnohé boli vlani na Národnom salóne vín zaradené do stovky najlepších. Návštevníci budú môcť degustovať vína aj z Maďarska, Čile, Argentíny či Španielska.

"Vínšpacírku" organizuje Cech hostinských, ktorý momentálne združuje 16 reštauračných a kaviarenských prevádzok v centrálnej časti mesta Banská Bystrica.

POVESŤ

Vínšpacírka
„Roku pána nevedno kedy, vystal na Bystrickom ringu veľký candrbál. Pri bližšom pohľade na perepúť, čo sa združila pod vežou, vyčnievala jedna. Nebol to nik iný ako Žigmund Kiss, bystrický šmelinár, známejší tiež ako Žigi báči. I hlasno organizoval všetkých, bo chystal sa na tárajštreku po viechach s cieľom gustírovať miestne vína, ktoré z Jura i Pezinka do mesta došli. Žigi Báči nikdy korheľa zo seba nešiel robiť, ale veru stalo sa, že pri tom i celý foršus prepil. V nálade keď partia bola, Žigi nechcel ju pre málo grošov trhať a tak zasadol ku kartárom a do ferbli pustil sa. No a keď vyhral, ľudia boží, to na ringu zábava aj do druhého dňa bola. Ľudí ako Sásovanov a kelneri vo viechach nestíhali víno hotovať. Od toho času poviedačky z ringu vravia, že keď partia sa takto stretla, ulicou sa nieslo „Ľaľa, Žigi Báči Vínšpacírku chystá.“

Toľko vravia staré povesti, a preto sa po úspešnom prvom ročníku Cech hostinských rozhodol nielen pre občanov mesta Banská Bystrica, prichystať ďalší ročník Vínšpacírky, ktorý sa uskutoční 2. mája 2015 na Námestí SNP.

Slovník:
candrbál – zábava, dištancia – trať, úsek, tárajštreka – prechádzka, ferbľa- kartová hra, foršus – záloha výplaty, gustírovať – znalecky hodnotiť, kelner –čašník, korheľ –opilec

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies