Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dni sv. Huberta Svätý Anton 2015 - 25. ročník

Dni sv. Huberta Svätý Anton 2015 - 25. ročník
Termín: 05.09.2015 - 06.09.2015
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Svätý Anton (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.msa.sk

Popis

Dni sv. Huberta Svätý Anton 2015 - 25. ročník

Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta realizuje múzeum vždy počas dvoch víkendových dní na konci augusta alebo začiatkom septembra.

Dni svätého Huberta sú príležitosťou pre priateľské stretnutie poľovníkov i nepoľovníkov z celého Slovenska i zahraničia. " Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť a pochopiť jej význam v prírode." - to je odkaz legendy o Sv. Hubertovi, ktorý si účastníci osláv každoročne pripomínajú.

Dni Sv. Huberta to je vhodná príležitosť - zdroj poučenia i zábavy pre všetkých milovníkov kultúry, prírody i poľovníctva.

LEGENDA O SV. HUBERTOVI

V diele II Acta sanctorum" sa legenda o Sv. Hubertovi opisuje nasledovne:

Hubert (656-727) bol aquitánskym princom. Žil veľmi rozpustilo a veľmi neviazaným spôsobom holdoval lovu. Raz sa mu však na pol'ovačke medzi parohami jeleňa, ktorého prenasledoval na koni, zjavil ukrižovaný a povedal mu: " Hubert, prečo lovíš neustále lesné zvieratá? Je už na čase, aby si začal hľadať mňa, lebo ja som Pán a tvoj Boh, ktorý bol dnes za teba a všetkých ľudí ukrižovaný".

Hubert sa zľakol, zosadol z koňa, pokľakol a povedal:" Pane Bože už viackrát som o tebe počul, ale aj napriek tomu som doteraz v teba neveril a neuctieval som ťa ako pravého Boha. Povedz mi, čo chceš, aby som urobil, ukáž mi cestu pravdy a tvojej vôle".

A Ježiš mu odpovedal:

"Choď k biskupovi Lambertovi do Maastricku, ktorého si si už aj tak prial vidieť. Bude ťa učiť a povie to čo musíš urobiť, aby si si mohol zaslúžiť život večný".

Keď to pán povedal, zmizol. Hubert sa spoločne so svojimi sluhami vrátil v pokore domov. Naučil sa vážiť si zvieratá a prírodu. Prijal kresťanstvo a keď r. 708 Sasi zavraždili biskupa Lamberta, stal sa jeho nástupcom a venoval sa misijnej činnosti v oblasti Ardén. Po smrti bol vyhlásený za svätca a stal sa patrónom všetkých poľovníkov.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies