Termín: | 18.10.2013 - 19.10.2013 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE |
Miesto konania: | Nové Zámky (SR - Nitriansky kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.novezamky.sk |
V rámci 9. ročníka "KLOBFESTU" mesto Nové Zámky a OZ KultúrKorzo Vás pozýva na súťaž
NOVOZÁMOCKÝ DEŇ TEKVICE - 3. ročník
v kategóriách
1. Najzaujímavejšia tekvica
2. Najkrajší lampión z tekvice
3. Najkrajšia tekvicová kompozícia
4. Najchutnejšie jadierka
T E K V I C A
Amerika, Európa, Čína – tekvice sa tešia obrovskej popularite po celom svete, a to už niekoľko tisícok rokov. Ako potravinu i liek ju využívali Mayovia, Aztékovia i starí Rímania. Zúžitkovať sa z nej dá doslova všetko. Od jadierok cez listy až po dužinu a šťavu. Všetky druhy tekvíc majú pozitívny vplyv na naše zdravie, to znamená nielen tie obrovské oranžové plody, ale aj patizón či cuketa. Podporujú látkovú výmenu v tele, pomáhajú pri problémoch s močovým mechúrom alebo prostaty, zlepšujú činnosť srdca a obličiek.
Tým, že tekvica obsahuje veľa vlákniny, prečisťuje tráviaci trakt. Má totiž schopnosť absorbovať toxíny z čriev, takže je súčasťou mnohých detoxikačných kúr. A keďže ju tvorí z drvivej väčšiny voda, tak sa hodí do jedálnička ľuďom, ktorí by radi zhodili nadbytočné kilá. Jej výhoda nie je len v nízkej nutričnej hodnote, ale aj v tom, že tuky sa viažu na vlákninu, ktorá ich vylúči z tela. Rovnako je tu prítomný lipolytický enzým, ktorý tuky štiepi, takže sa výsledný efekt zbavovania tukov ešte zosilňuje.
K tekvicovej šťave len toľko - škoda, že o mrkvovej či rajčinovej šťave sa hovorí a o tekvicovej nie, pretože je tiež veľmi prospešná. Okrem toho, že čistí telo a odvodňuje ho, pomáha aj chorému pankreasu, slezine a žalúdku.