Termín: | 13.08.2016 |
Téma: | JARMOKY, TRHY a HODY |
Miesto konania: | Pribiš (SR - Žilinský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.pribis.sk |
6. Mrkvárske hody Pribiš 2016
Záver folklórneho leta na Orave bude patriť mrkve. Mrkvári, ako obyvateľov Pribiša prezývajú, totiž na 20. augusta 2016 pripravili šiesty ročník Mrkvárskych hodov. Tejto zdravej zelenine sa v Pribiši vždy darilo. Viac oko v okolitých obciach. I preto Pribišania mrkvu niekedy úctyhodných rozmerov pestovali už od dávna – a nielen pre vlastnú potrebu. Chodili ju predávať i po okolí.
Obec Pribiš je od nepamäti známa svojou mrkvou. Na tomto podujatí sa predstavia rôzne špeciality a výrobky z tejto zeleniny.Vystúpia rôzne folklórne skupiny a pre deti sú pripravené zaujímavé atrakcie.
Od 16:00 hod. začínajú súťaže
* O najväčšiu mrkvu
* O najlepšiu mrkvovú špecialitu
od 18:00 hod. Veselica až do rána bieleho
vedeli ste že:
Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dní je veľkou detoxikačnou terapiou pečene.
????? Väčšie množstvo vitamínu A – karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60% , kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5% !!!!!
Do čerstvej mrkvovej šťavy je potrebné vmiešať lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije. Panenský olej vmiešavame aj do rôznych čerstvých šalátov s obsahom mrkvy práve z už spomínaného dôvodu.
Zdroj:http://metabolizmus.sk/zelenina-ovocie/mrkva-oblubena-a-zdrava-zelenia/