Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Večer s legendami Martin 2016

Večer s legendami Martin 2016
Termín: 21.01.2016
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Martin (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.martin.sk

Popis

Večer s legendami Martin 2016

Dňa 21.1. 2016 o 17.00 hod. v Turčianskej galérii v Martine

Komorné putovanie slovom i hudbou z Mesiaca cez Londýn, Liptovský Mikuláš až do Martina a prostredníctvom príbehov a spomienok na významné osobnosti so slovenskými koreňmi, ktoré sa presadili vo svete :

1. Americký astronaut Eugen Andrew Cernan, bol vo vesmíre trikrát: v Gemini 9, s Apollo X. obletel Mesiac a vyskúšal podmienky na pristátie, aby napokon ako veliteľ kozmickej lode Apollo XVII. bol doteraz posledným človekom, ktorý otlačil svoju šľapaj na Mesiaci.

2. Bratislavský rodák Arthur Fleischmann, autor krištáľovej koruny pre britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorú vysekal z dvojtonového bloku plexiskla dlátom!!!

Arthur Fleischmann vytvoril sochy štyroch pápežov ešte za ich života a bustu Jána Pavla II. môžu návštevníci obdivovať práve v bratislavskom mú­zeu autora. Umelecky stvárnil aj veľkorozmerné diela pre svetové výstavy EXPO a osobne sa stretol s anglickou kráľovnou, ktorej vytvoril dielo pri príležitosti 25. výročia jej pôsobenia na tróne.

Bratislavský rodák a svetoznámy sochár,vyštudovaný doktor medicíny, v začiatkoch výtvarne pôsobil vo Viedni, pracoval s netradičnými materiálmi a postupne si jeho dielo získalo svetový ohlas. Veľký čas života prežil v Londýne, zomrel v Španielsku. V Bratislave na Bielej ul. č. 6, kde vyrastal, 26. 11. 2002 otvorili Múzeum Arthura Fleischmanna. Expozície múzea sú na 1. poschodí domu.

Na priečelí domu je mu venovaná pamätná tabuľa.

3. Štiavnický rodák Dežo Hoffmann, ktorý vytvoril obrazový imidž slávnej liverpoolskej skupiny The Beatles a sveta šoubiznisu 60. rokov v Londýne. Dežo Hoffmann, dvorný fotograf Beatles, sa narodil pred 104 rokmi v Banskej Štiavnici.

Dezider Hoffman (tiež Dežo Hoffman, * 24. máj 1912, Banská Štiavnica - † 26. marec 1986, Londýn) bol slovenský fotograf. Medzinárodne uznávaným sa stal vďaka snímkam osobností ako napríklad Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Jerry Lee Lewis, Elton John, Bob Marley, Cliff Richard, Sophia Loren, Frank Sinatra, Tom Jones, Duke Ellington, Oscar Peterson, Louis Armstrong, Jimi Hendrix či skupín Animals, Cream, Yardbirds, Rolling Stones a predovšetkým Beatles.

V DRUHEJ ČASTI VEČERA spomienky na významných fotografov:
* prof. Karol Plicka
* Martin Martinček a Ester Šimerová-Martinčeková
* Karol Kállay

VEČER S LEGENDAMI – Spomienkovo – hudobné pásmo
SVETOVÉ OSOBNOSTI ZO SLOVENSKA

Americký astronaut Eugen Andrew Cernan – rodák z Kysúc, bol vo vesmíre trikrát a je doteraz posledným človekom, ktorý otlačil svoju šľapaj na Mesiaci. Sochár, bratislavský rodák Arthur Fleischmann, autor krištáľovej koruny pre britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorú vysekal z dvojtonového bloku plexiskla dlátom!!! Štiavnický rodák Dežo Hoffmann, ktorý vytvoril obrazový imidž slávnej liverpoolskej skupiny The Beatles a sveta šoubiznisu 60. rokov v Londýne.
OSOBNOSTI SLOVENSKEJ KULTÚRY
Prof. Karol Plicka, Martin Martinček, Ester Šimerová-Martinčekov, Karol Kállay

UČINKUJÚ:
Marián PAUER – hovorené slovo, spev, klavír
Milka Millešová - hovorené slovo, spev

Vstupné: dobrovoľné
Ste srdečne vítaní!
Ing. Ľubomír Kraľovanský tel.:0905 313 278

Zdroj fotografií:internet

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies