Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

18.ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov v Korytárkach 2016

18.ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov v Korytárkach 2016
Termín: 16.07.2016 - 17.07.2016
Téma: KULTÚRA | JARMOKY, TRHY a HODY | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Koryráky - amfiteáter pod vŕbov (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.korytarky.sk
www.korytarky-javorie.sk

Popis

18.ročník Celoslovenkej prehliadky fujerášov v Korytárkach 2016

Pastierska tradícia je na Podpoľaní stále živá v rôznych prejavoch hudobného folklóru. Najmä však v oblasti inštrumentálnych prejavov a to pastierskej hry fujaristov.

Občianske združenie Javorie v spolupráci so Spolkom fujarášov pripravuje aj tento rok festival Celoslovenskej prehliadky fujaristov na počesť nestora detviankych fujaristov Jožka Rybára z Detvy.

Festival sa zameriava na zachovanie tradičnej ľudovej kultúry a inštrumentálnych prejavov pastiersko-valašskej kultúry, ktorá je súčasťou kultúry slovenského národa. Fujara ako tradičný ľudový nástroj, ktorý má špecifické postavenie v kultúre, si zasluhuje pozornosť predovšetkým kvôli zachovaniu kultúrneho a duchovného odkazu našich predkov. Jedným z cieľov priehliadky je zachovanie, udržiavanie a citlivé rozvíjanie kultúrnych tradícií interpretačnej hry na fujaru, jej výrobu a uplatnenie v kultúrnom živote v spoločnosti.

Úlohou podujatia je zorganizovanie stretnutí nositeľov hudobnej tradície so súčasnými interpretmi, predovšetkým s mladou generáciou. Projekt sa začal pred 18. rokmi a ročne sa tu stretáva 60 interpretov z celého Slovenska, ale i zo zahraničia. Tento rok naše podujatie bude hostiť aj inštrumentalistov z oblasti Vojvodiny zo Srbska. Pri tomto podujatí vznikol aj spolok slovenských fujarášov, založený v roku 2002 a podieľal sa na zápise fujary do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Keďže sa festival zaoberá pastiersko-valašskou kultúrou, bude náš festival s radosťou reflektovať, že bola zapísaná do UNESCA aj gajdošská tradícia na Slovenku.

Pri tejto príležitosti venujeme gajdám samostatný program. Návštevníkov pozývame do Korytárok aj na mnohé iné programy, kde vystúpia fujaristi, gajdoši, folklórne súbory, sólisti speváci a ľudové hudby .

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies