Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Rímske hry a Limes Day 2016 - 19. ročník

Rímske hry a  Limes Day 2016 - 19. ročník
Termín: 10.09.2016
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava - Rusovce (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeum.bratislava.sk

Popis

Rímske hry a Limes Day 2016

Návštevník podujatia Rímske hry uvidí pohľad do dejín starovekého Ríma. Tento 19. ročník s je spojený s podujatím Limes Day - 3. ročník.

Miesto konania: Antická Gerulata Rusovce

Ústrednou témou 19. ročníka Rímskych hier sú Rímske múdrosti. Novinkou je Rímska škôlka, ktorá privíta deti vo veku 3 až 6 rokov.

Tešiť sa môžete na nástup legionárov, prednášku o rímskom stravovaní i gladiátorské zápasy na život a na smrť. To všetko od 10. do 18. hodiny v Múzeu Antická Gerulata Rusovce.

Múzeum mesta Bratislavy, august 2016 – Rímske hry – Z virtuality do reality (19. ročník) sa spojili v tomto roku s podujatím Limes Day (3. ročník).
Rímske hry zameriame na tanec ako ušľachtilé umelecké vyjadrenie pohybu, nebude chýbať ani predstavenie ostatných oblastí života – legionári, gladiátori, odievanie, výtvarné umenie. Poznávať staroveký Rím cez Gerulatu umožnia aj tento rok informačné technológie a niektoré z nich projekt uplatní priamo v rámci súťaží na Rímskych hrách. Návštevníci sa môžu zapojiť do rôznych disciplín a v rámci 3 vyhodnotení vyhrať pekné ceny.

Limes Day obohatí program o mnohé športové aktivity, akrobatické vystúpenia rope skippingu. Nadšenci budú splavovať Dunaj, alebo sa návštevníci môžu zapojiť do aktivity na bicykli po stopách Rimanov. Mnoho návštevníkov určite využije aj návštevu Carnuntum v rámci Archeobusu.

Návštevnosť Gerulaty zaznamenala dynamický rozvoj sériou podujatí Rímskych hier. Z nenápadnej akcie sa dnes stalo známe a vyhľadávané interaktívne podujatie rodinného typu.

Na našom území žili voľakedy Rimania. Táto história opäť história ožije a to priamo v Rusovciach.

Skúste na vlastnej koži zažiť stredoveký Rím. Stretnete tam gladiátorov, uvidíte aká bola vtedy móda, oboznámite sa s tím čo jedli a pili Rimania. Bude tam dobrá zábava a dobré jedlá.

Rímsky vojenský tábor v Rusovciach, kastel Gerulata je národnou kultúrnou pamiatkou. V prvých storočiach nášho letopočtu bol súčasťou severnej hranice Rímskej ríše, takzvaného Limes Romanus. Tiahne sa Európou v dĺžke okolo 3 000 kilometrov od severnej Británie až po Balkán.

Strategická poloha vojenského tábora Gerulata bola daná aj blízkosťou Carnunta, hlavného mesta provincie Panónia, ktoré malo v 2. storočí nášho letopočtu okolo 40-tisíc obyvateľov. Carnuntum sa nachádza neďaleko rakúskeho Hainburgu. Sú tam zachovalé historické pamiatky ako v prírode, tak aj v Hainburgu v múzeu.

Na severnom okraji Rímskej ríše Rimania vybudovali dômyselný pevnostný systém LIMES ROMANUS. Dnešného Slovenska sa dotkol kastelom Gerulata, a tak dnešné územie Bratislavy je prostredníctvom mestskej časti Bratislava Rusovce súčasťou významnej histórie doby rímskej, ako napríklad Viedeň, či Budapešť.


Program:

Rímske hry 2016 - Múzeum antická Gerulata, Rusovce
10:00 h - slávnostné otvorenie
11:00 h - nástup legionárov a vyhodnotenie súťaží
12:20 h - Ab ovo ad malo. Prednáška o rímskom stravovaní, stolovaní, vyhodnotenie súťaží.
14:00 h - Rímske múdrosti
15:00 h - Rytmy starovekého Ríma, vyhodnotenie súťaží
16:00 h - Gladiátorské zápasy na život a na smrť, vyhodnotenie súťaží
17:40 h - Slávnostné ukončenie

Lístky sú k dispozícii zdarma v Kancelárii prvého kontaktu (Oddelenie pre servis občana, Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy, Primaciálne námestie 1, od 22.8. v úradných hodinách).

Na miesto bude premávať Archeobus. Odchádza zo zástaviek MHD: Most SNP 11:00, Rusovce Gerulata 11:45 hod.
Trasa: Most SNP, Rusovce Gerulata, Jarovce, Kittsee, Berg, Edelstal, Prellenkirchen, Archeo park Petronell Carnuntum a späť.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies