Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň Sásovskej uhorky 2017 - 6.ročník

Deň Sásovskej uhorky 2017 - 6.ročník
Termín: 29.07.2017
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Banská Bystrica - Sásová (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.rudlova-sasova.sk
www.youtube.com/watch?v=0hIUOQXqZE8

Popis

Klasický najpredávanejší produkt Sásovänov na banskobystrickom zeleninovom trhu - sásovská uhorka,ktorému od roku 1872 kraľovala sto rokov je hlavným motívom tohto podujatia. Na Slovensku jediné podujatie s týmto produktom prinesie nielen uhorkové špeciality, ale aj sladké dobroty zo zeleniny,trh a zaujímavý kultúrny program.

Historia pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17.storočia. V roku 1872 na banskobystrickom zeleninovom trhu sa presadili kvalitou natoľko,že na trhu vznikol pojem Sásovská uhorka a starí Sásovania dostali prezývku uhorkári. V tomto roku si pripomíname 145. rokov od vzniku tohto pojmu. Podujatie Deň Sásovskej uhorky vo svojom 6.ročníku prinesie koštovku tradičnej sásovskej úpravy uhoriek,sladké hody zo zeleniny,pomazánky alfabio,sásovský zeleninový trh miestnych produktov a kultúrny program pre deti s uvedením Sídliskového večerníčka Janko Hraško.

Pozývame Vás Ján Kollár,Dokumentačné centrum Sásová

Tradícia pestovania uhoriek v Sásovej s ochutnávkou sásovskej uhorkovej polievky a iných pochutín z uhoriek s programom.

Vo väčšom rozsahu sa začali uhorky pestovať od roku 1870: “Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu a tak sa už o dva roky neskôr začal používať pojem Sásovská uhorka".

Toto gastronomické pomenovanie sa spomína v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred dvoma rokmi.

Máloktorý obyvateľ sídliska Sásová vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky. História pestovania uhoriek tu siaha až do roku 1872, kedy sa uhorky preslávili natoľko, že vznikol samotný názov Sásovská uhorka.

V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare, a Úhrade. Väčšina týchto lokalít časom zanikla počas výstavby sídliska, poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Keďže tento rok oslavuje Sásovská uhorka svoje 141. výročie, rozhodli sa členovia združenia Náš domov Sásová zorganizovať podujatie, ktorým by aj ostatným obyvateľom najväčšieho banskobystrického sídliska priblížili túto historickú zaujímavosť.

A ešte jedna veľká zaujímavosť: hovorí sa - Je vás ako Sásovanov !!!

Vedzte, že korene má práve v tejto lokalite v Sásovej. Toto príslovie sa bežne používalo na celom Slovensku, no s obľubou ho používali napríklad aj obyvatelia Prahy pri preplnených električkách uviedol pán Ján Kollár, zo Združenia.

„Za známym príslovím sa ukrýva zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj príslovie – Toľko je ich ako Sásovanov.“

Neodmysliteľnou súčasťou celého podujatia je samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých, alebo zaváraných. Najväčším lákadlom celého podujatia je nepochybne ochutnávka vynikajúcej studenej uhorkovej polievky. Okrem ochutnávky uhorkových a iných špecialít ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Uhorkami proti moru

Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár informoval, že postupne sa snažia mapovať zaujímavú históriu okolo pestovania sásovských uhoriek. Archívne materiály hovoria, že tradícia siaha až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Uhorkám sa dokonca pripisoval liečivý význam v boji proti moru. „Konzumáciou uhoriek sa určite zlepšilo fungovanie tráviaceho systému ľudí, no vplyv na liečenie morového ochorenia sa nepotvrdil. Nič to však neubralo z ich obľúbenosti,“ dodal Ján Kollár.

Je veľa,
neskutočne veľa rôznych receptov na studenú uhorkovú polievku. Existuje len jeden, jediný pravý originálny recept. Je to v Sásovej.
Prečo? Pretože to od dávna naše mamy a staré mamy nosili našim otcom a starým otcom do ťažkej práci na poli a v lese.

Ak chcete mať dobrú náladu a pochutnať si na uhorkových špecialitách, príďte v sobotu 29.júla 2017 o 17:00 hod. na Deň Sásovskej uhorky, ktorý sa uskutoční na ihrisku Rudohorská pri opornom múre.

Príďte, pozrite, okoštujte a potešte sa!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies