Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Benátsky karneval 2018

Benátsky karneval 2018
Termín: 27.01.2018 - 13.02.2018
Téma: ZÁBAVY, PLESY a BÁLY
Miesto konania: Benátky, Taliansko, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.dobenatek.cz

Popis

Benátsky karneval 2018

Benátsky karneval (Il Carnevale di Venezia) je najslávnejším karnevalom v Európe. V čase svojho konania ním žije celé mesto, ulice sú plné farebných víriacich masiek, hudby a veselia. Na karneval sa schádzajú návštevníci z celého sveta, niektorí aj ako herci a účinkujúci, tešia sa na neho ale aj sami Benátčania. Tí sa predháňajú vo výrobe tradičných masiek a vymýšľaní rôznych akcií, spojených s karnevalom. Priebeh karnevalu totiž nie je nikdy vopred známy a jeho organizácie sa zúčastňuje nielen mesto, ale aj súkromní podnikatelia, miestne divadelné a tanečné spolky.

Hlavná časť karnevalu sa odohráva na Canal Grande a na námestí sv. Marca, zvláštne magická atmosféra ale prechádza celým mestom. Niet nad blúdenie v krivolakých uličkách medzi spleťou kanálov a mostíkov. Aj tu je možné naraziť na neobyčajne krásne a svojbytné benátske masky, či sa zapojiť do bujarého veselia.

Karneval prebieha v zimnom období. Dátum jeho konania je zakaždým iný, pretože začína vždy 10 dní pred Popolcovou stredou a je tak posledným veselím pred veľkonočným pôstom, rovnako ako náše fašiangy. Však tiež jedným z najčastejších výkladov vzniku slová karneval je talianske slovo carne (mäso) a vale (preč a alebo nadobudnutie sily), teda rozlúčka s mäsitými pokrmami a ďalším hodovaním pred dlhým obdobím pôstu. Traduje sa ale, že pôvod karnevalu pochádza z pohanských sviatkov, niektorí vidia jeho pôvod v antických Saturnáliách.

Prvá písomná zmienka o karnevale v Benátkach pochádza z roku 1268, ale je takmer isté, že Benátčania holdovali noseniu masiek už v 11. storočí. Reje masiek boli veľmi rozpustilé, pôvodne trvali aj niekoľko mesiacov. Mravy počas nich upadali a tak sa proti noseniu masiek mesto začalo brániť rôznymi výnosmi. Bolo zakázané nosiť maškarné kostýmy mimo obdobia karnevalu, vstupovať v ňom do kostolov a kasín.

Ešte prísnejšie obmedzenia priniesla karnevalu nadvláda rakúskej monarchie po páde Benátskej republiky. Úplný koniec pre karneval znamenalo dobytie mesta Napoleonom v roku 1797. Ten sa bál, že by v jeho priebehu mohli vzniknúť rebélie a tak karneval zakázal. Obnovený bol až v roku 1979 a s ním aj mnoho pôvodných karnevalových tradícií.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies