Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

8. páračky peria v Bežovciach 2017

8. páračky peria v Bežovciach 2017
Termín: 25.02.2017
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Bežovce (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.bezovce.sk
www.youtube.com/watch?v=D7wdKgNSe1s

Popis

8. páračky peria v Bežovciach 2017

Páračky peria budú 25.2.2017 v Kultúrnom dome v Bežovciach o 17,00 hod.

Dňa 12.2. 2010 po prvýkrát usporiadala MO Matice slovenskej "Páračky peria" v priestoroch základnej školy.

Vtedy sa zišli ženy a mládež z obce, aby si zaspomínali na to, čo ešte ostalo v pamäti z takej tradície, akou je páranie peria. Zvyky sa dodržali aj v tom, že sa spievali ľudové piesne, napiekli šišky a ozdobili lekvárom, uvarili zrnká kukurice s cukrovým sirupom.

V ďalších ročníkoch pribudli na stôl i „bežovské holubky“.
Kedysi neodmysliteľná súčasť jesenných a zimných večerov na dedine bolo páranie peria, či už na perinu alebo vankúše, pre dievky súce na vydaj.

O kultúrny program sa postará folklórny súbor „Bežovčan“ a žiačky zo základnej školy.

Folklórny súbor Bežovčan
začal vyvíjať svoju činnosť pri Miestnej organizácii Matice slovenskej v Bežovciach od roku 2008. MO MS sústredila na začiatku detí a mládež, najmä dievčatá, ktoré chceli svoj voľný čas využívať zaujímavo. Neskôr sa k nim pridali aj ďalšie ženy, z radov strednej generácie ,ktorých očarila krása a bohatstvo ľudového umenia. Sú to amatérky, pre ktoré sa ľudový spev, tanec a hudba stali záľubou a snažia sa ich prezentovať.

Napriek krátkej pôsobnosti v súčasnosti má súbor 18 členiek, ktoré sú vo veku od 10-65 rokov a dvoch nadšencov, ktorí súbor hudobne doprevádzajú. Na akordeóne nás doprevádza človek, ktorý je s hudbou spätý už od detstva a patrične sme hrdí aj na to, že huslistu máme z rómskej osady.

Už v minulosti, pred 50-timi rokmi v našej dedine pôsobila rómska hudobná skupina, ktorá hrala na svadbách a iných akciách a primášom bol nebohý otec nášho huslistu.

Vzhľadom k tomu, že pôsobíme na východe Slovenska musia byť naším hlavným zameraním rodné Bežovce. A preto sa snažíme od starších obyvateľov v obci zbierať ľudové zvyky, tradície, texty piesní a zachovávať ich pre budúce generácie. Väčšinou sú to ľudové piesne z užskej a zemplínskej nárečovej oblasti. Snažíme sa veľký dôraz klásť na zachovanie originality a autentickosti.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies