Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Chlebom a vínom Trebišov 2017

Chlebom a vínom Trebišov 2017
Termín: 25.08.2017 - 26.08.2017
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Trebišov (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeumtv.sk
www.youtube.com/watch?v=bOXM1ReOuqc
www.youtube.com/watch?v=qlFiul2BWX0

Popis

Chlebom a vínom Trebišov 2017

Dožinkové podujatie interaktívnou formou približuje tradičné činnosti spojené s prípravou chleba a vína, významne prispieva k prezentácii mesta Trebišov ako vstupnej brány do oblasti Tokaja. Je načasované do obdobia tokajského vinobrania a začína nadobúdať nadregionálny rozmer.

Milí priatelia,

dňa 25. - 26. 08.2017 v areáli Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína ožijú tradičné remeslá a zvyky zo zemplínskeho regiónu počas podujatia pod názvom

„Chlebom a vínom“.

Nebude chýbať pečenie chleba, ochutnávka tokajských vín, ukážky remesiel a pripravený je pre Vás aj bohatý kultúrny program.

Podujatie svojou účasťou podporí aj Združenie Tokajská vínna cesta v rámci realizácie projektu „TOKAJ JE LEN JEDEN“.

Príďte a vychutnajte si pravú dožinkovú atmosféru ....

Slávnosti úrody, dožinky, sú príležitosťou zastaviť sa, osláviť prácu hospodárov a poďakovať sa za dary, ktoré priniesli. Dnes, v čase nákupných centier a celoročného prebytku všetkého, na čo si len spomenieme, je ťažké predstaviť si, čo prežívali naši predkovia, keď vymlátili posledný klas, pozbierali posledné jablká, uložili do pivníc zeleninu. Každé zohnutie sa k zemi bolo odmenené kúskom poživne.
Aby sme úplne nezabudli, že zem sa za starostlivosť a lopotu ľuďom odmení, nám každoročne pripomínajú dožinkové slávnosti v Trebišove. Prehliadka tradičných obradov, ľudových piesní, remesiel, bez ktorých by práca na poli nebola možná, množstvo nástrojov a strojov, ktoré vymysleli naši šikovní predkovia, ale tiež tvorivé dielne pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať svoju zručnosť. To všetko popretkávané hudobnými vystúpeniami, predvádzaním poľnohospodárskych prác a remesiel, živými obrazmi z histórie rodu Andrášiovcov a ochutnávkou špecialít zemplínskej kuchyne. Zažite dožinkové slávnosti 26. a 27. augusta 2016 v Trebišove.

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína, kultúrne zriadenie košického samosprávneho kraja, tradične organizuje a srdečne pozýva na podujatie dožinkových slávností s názvom „Chlebom a vínom“. Podujatie sa uskutoční v areáli trebišovského múzea. Cieľom podujatia je zachovať tradície zemplínskeho regiónu a zároveň priblížiť či pripomenúť tieto tradície obyvateľom žijúcim na tomto území.

Podujatie vychádza z dožinkových tradícií, a preto aj sprievodné akcie sa budú niesť v tomto duchu. Návštevníci si budú môcť nielen pozrieť, ale aj vyskúšať mlátenie obilia a mletie zrna. Okrem toho budú mať možnosť pozrieť sa na zrod tokajského vína, ako aj ochutnať tento zlatý mok z tejto výnimočnej vinárskej oblasti. Nebudú chýbať ani tradičné remeslá ako pletenie lana na unikátnom splietacom stroji z 19. storočia, ktorým sa Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove zapísalo v roku 2011 do Slovenskej knihy rekordov. Predstavia sa aj majstri drevorezbári, kováči, tkáčky pokrovcov, pernikárky a nezabudlo sa ani na pradenie na kolovrátku či mútenie masla.

Keďže sa múzeum primárne orientuje na poľnohospodárstvo, nebude chýbať ani prezentácia historických i súčasných poľnohospodárskych strojov. Možnosť podieľať sa na tejto prehliadke má aj verejnosť. Múzeum preto vyzýva milovníkov tradícií a histórie, aby priniesli a prezentovali svoje historické poľnohospodárske stroje a iné remeselnícke nástroje. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj zážitkovú jazdu na historickom traktore s vlečkou.

Súčasťou podujatia je aj tradičná kuchyňa. Tá bude naozaj rozmanitá a v podaní folklórnych súborov z Čeľoviec, Čerhova, Slivníka a Zemplínskeho Klečenova priláka návštevníkov typickými vôňami zemplínskej kuchyne. Budú sa piecť hrubé lokše a tokajské koláče, ale aj variť kukuričná kaša, „zameška“, či lekvár v kotle.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies