Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Ružindolská bosorka 2017

Ružindolská bosorka 2017
Termín: 21.10.2017
Téma: RôZNE +++
Miesto konania: Ružindol (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.regiontirnavia.sk

Popis

Dňa 21. októbra 2017 si pripomenieme 273. výročie odsúdenia a upálenia Ružindolských bosoriek.

Sabat sa blíži! V hlavnej úlohe s miestnymi bosorkami, vďaka ktorým sa už od stredoveku Ružindolčania pasujú s prezývkou „bosoráci“. Tohtoročné historické udalosti inscenované v podobe nadväzujúcich scén v priestoroch vinárstiev Dobrý pocit a Rosenthal sa budú niesť v duchu "Stvorenie zlej ženy".
V minulosti boli ženy venujúce sa čarám skôr uznávanými liečiteľkami ako bosorkami na metle, avšak za svoje magické schopnosti či vedomosti, ktorými predbehli dobu, často pykali. Až štyri z nich sa zapísali do dejín Trnavy, ktoré dodnes vypovedajú o krutosti ich osudu.

Pravdepodobne najznámejšia ružindolská „bosorka“ bola Katarína Šnajderová, ktorú v roku 1684 Trnavský magistrát odsúdil a upálil za branie úžitku od kráv, polí, záhrad a vinohradov. Týmto procesom však spory s miestnymi bosorkami nekončia. Dvoma ďalšími obvinenými ženami sa v roku 1744 stali Magdaléna, zvaná Abdonička a Anna Chlebová, zvaná Jamborka. Celá obec bola o oboch presvedčená, že svojimi čarami dokážu závažným spôsobom privolať chorobu, smrť a iné neblahosti na kohokoľvek. Pre údajné bosorky sa napokon súd skončil veľmi nepriaznivo. I napriek protirečeniu obetí a vypočúvaných svedkov ženy "múdry a opatrný" Trnavský magistrát vyhlásil za vinné a upálil ich na hranici.

Podujatie vás zatiahne späť do stredoveku, kde sa prostredníctvom troch hraných scén dozviete, na základe čoho boli bosorky obviňované, ako prebiehali spory a súd, a ako vyzerala pomsta bosoriek.

Počas podujatia bude pre návštevníkov pripravený celodenný sprievodný program v podobe rôznych interaktívnych aktivít. Odohrávať sa bude na nádvoriach miestnych vinárstiev Dobrý pocit a Rosenthal. Chýbať nebude ani obľúbený alchymista, ktorý vás prevedie záhadami vôní, bylinkárka, čarodej či remeselníci. O zážitok sa postará dobová stredoveká kapela a tohtoročná novinka tanečný workshop.

V každom vinárstve bude tiež možné ochutnať vynikajúce vína a skvelé tradičné domáce špeciality pripravené počas celého priebehu podujatia!

Nudiť sa určite nebudú ani najmenší. Pri hre “Bosorácka šifrovačka“, ktorá sa bude skladať z niekoľkých častí ako napr. lietanie či zmiznutie v dyme, zažijú množstvo dobrodružstva. Pripravené sú aj rôzne ceny a s prázdnymi rukami neodídu ani dospelí.

S parkovaním v obci takisto nebude prolém. Voľné miesta budú vyhradené pred Obecným úradom, pri cintoríne a taktiež budete môcť využiť aj verejné priestranstvo.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies