Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Privítanie jari Strelníky 2017

Privítanie jari Strelníky 2017
Termín: 25.03.2017
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Strelníky (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.strelniky.sk

Popis

Privítanie jari Strelníky 2017

Sprievod dedinou sa uskutoční 25.3.2017 (sobota) so začiatkom na Hornom konci od 15.00 hod.

Muria bude vynesená a utopená v Hodrušovie jarku (pred Kováčov).

Strelníky (do roku 1948 bol názov obce Šajba) je obec na Slovensku v okrese Banská Bystrica. Je vzdialená 28 km od Banskej Bystrice a jej nadmorská výška v strede obce je 666 m n. m. K 31. 12. 2015 žilo v obci 779 obyvateľov.

Názov Strelníky je iba poslovenčením pôvodného názvu Schajba čiže strela, odvodeného z nemčiny. Die Scheibe po slovensky je terč, ale má oveľa viac významov. Obec Šajba vznikla ako poddanská obec bohatého banského mesta Ľubietová.

Je známe, že v obci sa usadili strelci, ktorých si Ľubietová najímala na obranu Svojho mesta - Ľubietovej. V času mieru sa venovali roľníctvu, pri nebezpečenstve menili kosy, hrable, vidly i cepy za zbrane. Najhoršie obdobie obec a celé okolie zažili v čase tureckých vpádov, kedy pri Strelníkoch vybudovali predpevnosť palisádového typu.

Zaujímavým míľnikom obce bolo obdobie krátko po nežnej revolúcii. Obyvatelia sa v roku 1989 mali rozhodnúť, či sa vrátia k názvu Šajba. Z čisto praktických dôvodov vyhrali prekvapivo Strelníky. Museli by sa meniť všetky doklady obce, obecné pečiatky a ďalšie dokumenty, občania by si museli meniť Občianske preukazy a množstvo dokladov, čo sa ukázalo značne náročné.

Strelníčania si však Šajbu ďalej ponechali vo svojom srdci a tak Strelníky často nazývajú Šajba a obyvateľov "šajbania".

A na dôvažok, miestna folklórna skupina nesie názov, odvodený od pôvodného pomenovania obce - Šajbani čo vidíte aj hore na plagáte.






Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies