Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Veľkonočné vajíčko Zlaté Moravce 2017

Veľkonočné vajíčko Zlaté Moravce 2017
Termín: 10.04.2017
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Zlaté Moravce (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.zlatemoravce.eu
www: muzeumnitra.sk

Popis

Veľkonočné vajíčko Zlaté Moravce 2017

Nalaďte sa s nami na prichádzajúcu Veľkú noc výrobou veľkonočných vajíčok v tvorivej dielni Veľkonočné vajíčko. V pondelok, 10. apríla 2017 od 9.00 – 14.00 hod., vás v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach povedie pri kreatívnom tvorení opletaných vajíčok Terézia Pilčíková.

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ku ktorému sa viaže veľa cirkevných úkonov, ľudových obyčajov spojených s príchodom jari vrátane magickoočistných a prosperitných praktík. Prastarými symbolmi tohto obdobia bola voda, ktorej sa pripisovala uzdravujúca moc, oheň, ktorým sa zaháňali zlé sily, zeleň, ktorá mala zabezpečiť zdravie a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života. S rýchlym rozvojom vedy a techniky sa postupne mení spôsob života a pomaly sa vytrácajú i zvyky, ktoré naši predkovia praktizovali počas týchto sviatkov.

Časť z tradičných zvykov však zachovávame dodnes. Okrem konzumácie tradičných veľkonočných jedál si zdobíme príbytky bahniatkami alebo zelenými ratolesťami, kúpačov, či šibačov obdarúvame kraslicami. Tak ako minulý rok i tento rok pripravilo vo svojich priestoroch Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami tvorivú dielňu Veľkonočné vajíčko. V pondelok, 10. apríla od 9.00 hod. – 14.00 hod., sa pod vedením Terézie Pilčíkovej môžete naučiť techniku opletania vajíčka jutovým motúzom.

Ako by vyzerala Veľká noc bez korbáča, ktorý nás pri šibaní zavedie späť do spomienok na detstvo? Ukážku jeho pletenia z vŕbových prútov predvedie Štefan Doskoč a Mária Pekárová, každý však inou technikou. Tvorivú dielňu bude sprevádzať rozprávanie o veľkonočných zvykoch a tradíciách v minulosti.

Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vašu návštevu !

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies