Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

54. Týždeň beskydskej kultúry 2017

54. Týždeň beskydskej kultúry 2017
Termín: 29.07.2017 - 06.08.2017
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Żywiec a Wisła , (Zahraničie - Poľsko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.tkb.art.pl
www.osvetadk.sk
www.youtube.com/watch?v=jgd5EZdBUqo

Popis

54. Týždeň beskydskej kultúry 2017

Každý rok, v lete, schádzajú horali do doliny. Trembity a pieseň Adama Niedoby Šumí javor zvestujú začiatok Týždňa beskydskej kultúry – najstaršieho a súčasne najväčšieho folklórneho podujatia v krajine. Od Wisły, cez Szczyrk, Živec, Maków Podhalański až do Ošvienčimu znie ľudová hudba, do víru tanca sú ponorené súbory z Poľska a najvzdialenejších kútov sveta – tak neustále od skoro 50 rokov. V Ujsołoch na sv. Vavrinca horia „hudy“, v Istebnej sa koná komorná Istebniańská veselica a v českom Jablunkove (počas Goralského sviatku) horalov po obidvoch stranách hranice spája spoločná zábava. Pretože gorali, ako to voľakedy povedal významný poľský horolezec Jerzy Kukuczka, bez ohľadu na to, či sa jedná o Świętokrzyské pohorie, Skalnaté hory alebo Tibet, cítia rovnako.

Týždeň beskydskej kultúry sú to taktiež pouličné sprievody, vystúpenia ľudových kapiel, sólistov, speváckych skupín (siahajúc po starých archaických nôtach), trhy ľudového remesla (drevené hračky, obrazy na skle maľované, čipky, kvety z krepového papiera), stretnutia s ľudovými umelcami, výstavy, dielne... Nechýbajú ani jedla a pitie. Za spomienku stoja tiež dva súťažné podujatia: Festival folklóru poľských goralov v Živci a Medzinárodné folklórne stretnutia, ktoré sa uskutočňujú v poslednej dobe raz vo Wiśle a raz v Živci.

A tak každý rok v priebehu deviatich dní sa stretávame na koncertoch, obdivujúc program prezentovaný súbormi od Číny až po Ameriku. Rôznorodosť a bohatstvo, autentickosť a priamosť, spontaneitu a humor, nespočetnú energiu a radosť – folklor bez hraníc. Nad celým podujatím má záštitu Medzinárodná rada folklórnych združení, festivalov a ľudového umenia CIOFF.

Niet pochýb o tom, že Týždeň beskydskej kultúry, sviatok folklóru, je jednou z najzaujímavejších ponúk leta. Toto podujatie sa udržalo aj napriek rozličným vetrom histórie a natrvalo sa zapísalo do kalendára podujatí podporujúcich poznanie, tradowanie a propagáciu, rovnako rodinných tradícií, ako aj dedičstva iných národov. Pretože v ľudovej kultúre spočíva sila, ktorá dokáže pritiahnuť pozornosť, prelomiť bariéry a zvlášť uspokojiť potrebu jednoduchosti prebývajúcu v ľuďoch odtrhnutých od svojich koreňov. Aj keď dnes folklór pre viacerých recipientov sa spája s rozptýlením, organizátori a účinkujúci na Týždni beskydskej kultúry sa snažia vložiť do toho stopercentne svoje srdce a nepokorného ducha – prikazujúce strážiť zvyky, nárečia, tanec a spev.

Nechajme sa uniesť tomuto veľkému kaleidoskopu hudby a tanca, ľudových rozprávaní a zvykov, umenia mnohých skupín a národov.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies