Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Víno Tirnavia 2018 - 16. ročník

Víno Tirnavia 2018 - 16. ročník
Termín: 18.05.2018 - 19.05.2018
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Trnava, (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.regiontirnavia.sk
www.gastroprofesor.cz/slk/clanek/dekantovani-vina
regiontirnavia.sk/podujatia/top-podujatia/vino-tirnavia?utm_source=facebook&utm_term=podujatia&utm_content=Vino%20Tirnavia%202018

Popis

Víno Tirnavia International Wine Competition je najväčším vinárskym sviatkom v Trnave. Návštevníkom prináša jedinečný zážitok z ochutnávky najrôznejších špičkových medailových vín zo Slovenska a zahraničia, ktoré ocenila prestížna medzinárodná porota.

Víno Tirnavia je považovaná za najlepšiu, najinovatívnejšiu, ale aj za najprísnejšiu slovenskú vinársku súťaž, ktorá sa stala lídrom v oblasti zavádzania nových moderných prvkov do hodnotiaceho systému. Je prvou súťažou na Slovensku, ktorá umožňuje vinárom rozhodnúť sa, či chcú svoje vína dekantovať, a ako dlho pred samotným hodnotením. Vďaka tomuto prístupu sú lepšie posudzované vína, ktoré sa pre svoju komplexnosť nestihnú prejaviť v plnej kráse ihneď po otvorení fľaše. Z toho pramení aj snaha vinárov prihlásiť do súťaže svoje najlepšie vína, ktoré by inak ostali pravdepodobne podhodnotené.

15. ročník priniesol už tradične štandardnú vysokú úroveň. Vrcholom súťaže bol výber šampiónov vo finálovom kole, kde sa proti sebe stretli najlepšie vina z každej komisie. Podmienky pre udelenie titulu šampióna boli splnené v siedmich kategóriách.

DEKANTOVANIE VÍNA
Dekantovanie je odborný výraz pre prelievanie ročníkových vín (vín s usadeninou, vínnym kameňom) do karáf - tento úkon vyžaduje značnú zručnosť. Dekantovanie, alebo prelievanie vína z fľaše do karafy je špecifickou činnosťou, ktorá je bezpodmienečne nutná u starších vín. Niektoré kvalitné červené vína obsahujú ušľachtilé kaly, ktoré nie sú vínu na škodu, ale do pohára konzumenta nepatria.

Pri dekantácii si zapamätáme:

- Fľaša, ktorú budeme dekantovať, musíme nechať postavenú ( aj niekoľko desiatok minút ) - kým usadenina klesne ku dnu, u drahých vín nemeníme polohu.

- Víno opatrne prelievame tak, aby sme usadeninu opäť nepreliali do karafy.

- Použijeme nejaký zdroj svetla (vhodná je sviečka), pred ktorým opatrne prelievame.

- Najčastejšie dekantujeme archívne červené vína.

Autor: GastroProfesor
http://www.gastroprofesor.cz/slk/clanek/dekantovani-vina

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies