Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Trdlofest 2018 Skalica

Trdlofest 2018 Skalica
Termín: 19.05.2018
Téma: VINOBRANIE a VÍNO | VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Skalica (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.skalica.sk
www.youtube.com/watch?v=JezQ2Z0TsTA
www.youtube.com/watch?v=x2QA0MtKs48

Popis

Srdečne Vás pozývame na návštevu Skalice počas Trdlofestu, určite si u nás oddýchnete, zabavíte sa a odnesiete si množstvo krásnych zážitkov a snáď i kúsok atmosféry dávnej minulosti. Trdlofest sa koná 19.5.2018! Predpredaj vstupeniek sa začne v priebehu marca 2018!

Vychýrenou skalickou špecialitou je už od dávny Skalický trdelník a neodmysliteľne k tomu patrí výborné skalické víno. A práve tieto špeciality boli zámienkou k usporiadaniu podujatia Trdlofest, ktoré sa tradične koná v máji a je zároveň otváracou bránou letnej turistickej sezóny.

"Skalický trdelník"

Prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou, získala cukrárska špecialita zo Záhoria "Skalický trdelník".

Záhorákom sa podarilo zaznamenať po tom, čo Skalica bola začiatkom novembra 1918 na niekoľko dní prvým hlavným mestom Slovenska, ďalšie historické prvenstvo.

Ako uviedol primátor Skalice Stanislav Chovanec, aj preto v utorok 6. novembra 1918 na spomienkovom podujatí na počesť príchodu Dočasnej vlády pre Slovensko a spomienky na významnú skalickú osobnosť, národného buditeľa Pavla Blahu, nebude chýbať ako občerstvenie pre hostí pravý Skalický trdelník.

"To, že naša špecialita bude zaregistrovaná v EÚ ako prvý slovenský chránený výrobok je už isté, ale teraz nás čaká úloha ochrániť túto značku pred podnikavcami, aby ju nezneužívali," dodal primátor Chovanec.
Koniec napodobenín!

Chutné sladké pečivo zo Záhoria v rôznych podobách s makom, kokosom a ďalšími ingredienciami pripravujú v stánkoch pri hypermarketoch a na jarmokoch aj v iných regiónoch a tomu bude koniec. Skaličania si založili na ochranu svojej špeciality občianske združenie s rovnakým názvom ako má sladký symbol mesta a budú sa snažiť získať v rámci Európskej únie vymedzenie oblasti, ktoré by dovoľovalo vyrábať túto pochúťku.

"Trdelník pečú viacerí výrobcovia, ale označenie Skalický budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple," priblížil Chovanec ďalšie starosti po zaregistrovaní výrobku v Úradnom vestníku EÚ.





Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies