Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Rôsac 2018 Zázrivá - ukončenie salašníckej sezóny

Rôsac 2018 Zázrivá - ukončenie salašníckej sezóny
Termín: 27.10.2018
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Zázrivá (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: zazriva.com
zazriva.com/?podujatie=ovciarske-obycaje-rosadz-v-zazrivej

Popis

Rôsac 2018 Zázrivá - ukončenie salašníckej sezóny

Rôsacom 2018 ovčiari v Zázrivej ukončia salašnícku sezónu

Dňa 27.10.2018 v Zázrivej v amfiteátri ukončia miestni ovčiari a nadšenci pre zachovávanie starých obyčajov a tradícií súvisiacich s pastierskou kultúrou salašnícku sezónu.

Pastiersku a salašnícku sezónu ukončia v nedeľu v Zázrivej rozsadom, v zázrivskom nárečí rôsacom, ktorý je sťahovaním a návratom salaša z letnej paše do dediny. Ovce sa rozdeľovali naspäť ku gazdom. Tak, ako sa na jar miešajú a vyháňajú do spoločného stáda, tak sa na jeseň opäť rozdeľovali na zimný chov.

Bača s valachmi zahasia oheň v kolibe, ktorý musel horieť od prvého dňa ako prišli s ovcami na salaš - teda od rediku. Pobrali si svoje veci, pomôcky, nástroje a výrobky a kolibu na zimu zatvorili.

V dedine sa potom účtuje, či už so salašným spolkom alebo s gazdami a oslávi sa uplynulá sezóna tradičnými i menej známymi jedlami. Medzi tradičnejšími nechýbajú halušky, či už kapustové, alebo bryndzové. Z menej tradičných sa uvarí napríklad kulaša, zamrvanka, sekanka alebo glgany. Bude to kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej.

Podujatie budú sprevádzať ukážky zvykov pri práci s ovcami, ľudových remesiel a zručností ako sú kováčstvo, zvonkárstvo, rezbárstvo a iné.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies