Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

33. Hornonitrianske folklórne slávnosti 2018 Prievidza

33. Hornonitrianske folklórne slávnosti 2018 Prievidza
Termín: 22.06.2018 - 23.06.2018
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Prievidza (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.rkcpd.sk
www.youtube.com/watch?v=WhwMeH_EoMw
www.youtube.com/watch?v=4Ike-Lkjagk

Popis

33. Hornonitrianske folklórne slávnosti 2018 Prievidza

V dňoch 22. – 23. jún 2018 Lesopark Prievidza

„Slovensko je veľmi bohaté hlavne na tradičnú kultúru. Na ľudovú pieseň, hudbu, tanec, ale aj rozprávky, ľudový odev, architektúru, na celý folklór. Na našom malom území sa koncentruje mimoriadne veľa tohto bohatstva.“

Štefan Nosáľ
Časť z tohto bohatstva môžete objaviť na našom hornonitrianskom festivale folklóru a ľudovej kultúry, ktorý vstúpi už do svojho 33. ročníka v dňoch 22. – 23. júna 2018
v prievidzskom lesoparku. Jeho hlavným organizátorom je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi. Aj v tomto ročníku tematicky prepájame vystúpenie folklórnych skupín a súborov
z hornej Nitry s komorným programom, ktorý pripravuje Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. V oboch si pripomenieme 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny.

Začíname v Hornonitrianskom múzeu vo štvrtok 21. júna 2018 o 17:00 h inscenovaným programom o živote v časoch Veľkej vojny s prezentáciou muzeálií a vystúpením folklórnej skupiny Košovan z Kanianky Po roku štrnástom...
Hoci bez prítomnosti verejnosti, ale o to usilovnejšie v priestoroch lesoparku už od pondelka 18. júna tvorili rezbári v rámci rezbárskeho sympózia nazvaného Kresané z dreva.

V piatok, 23. júna o 16:30 h na slávnostnej vernisáži predstavíme ich nové diela. Na hlavnom pódiu slávností program o 16:45 otvorí Uvítanka. Zaznejú v nej nádherné tóny fujár-trombít a pieseň V tej Prievidzi na rade. Následne pódium zaplnia detské tance, riekanky a hry v komponovanom programe detských folklórnych súborov Veselože. Režisérkami programu sú Milena Pánisová a Paulína Haragová. Program gajdošov Gdo chce pekne gajduvať o 19:00 h pripravuje významný slovenský gajdoš a výrobca gájd Juraj Dufek. Temperament cigánskych a maďarských piesní prinesie o 20:00 h na hornú Nitru Cigánska ľudová hudba Maroša Rusňáka z Rožňavy.
Piatkový program uzavrie o 21:00 h univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice.


Akousi bodkou za ich vystúpením bude Škola tanca pod vedením Martina Urbana, do ktorej sa budú môcť zapojiť všetci návštevníci slávností. Naučíte sa gajdošský z Tekova a čardáš z Telgártu.

V sobotu sa o 17:00 h stretnú folklórne skupiny v komponovanom programe Tak písali ženy mužom do boja, v ktorom si pripomenieme 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny. Réžiu majú pod taktovkou Stanislav Malega a Eva Henčelová. O 19:30 budeme pokračovať komorným programom Pieseň v mojom živote. Tu režisér Ľubomír Macek predstaví dlhoročných vedúcich folklórnych kolektívov na hornej Nitre, ktorí sa vyznajú zo svojho vzťahu k ľudovej piesni.

Modernú vlnu do tohtoročných slávností vnesie o 20:30 h vystúpenie alternatívnej ľudovej hudby Ľudové mladistvá. Jedným z vrcholov podujatia bude o 21:30 h vystúpenie detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik z Prievidze, ktorý sa predstaví v detskej ľudovej spevohre Sedem zhavranelých bratov. Režisérkou je Eliška Hrbiková. Okrem programov na hlavnom pódiu dopĺňa atmosféru slávností aj bohatý sprievodný program – už spomínané rezbárske sympózium ľudovej plastiky Kresané z dreva, či ochutnávka tradičných jedál z obcí hornej Nitry, ktorú po oba dni slávností pripraví Združenie miest a obcí hornej Nitry. Cestou k pódiu sa budete môcť pokochať krásou výrobkov našich šikovných majstrov remeselníkov na Jarmoku ľudových remesiel. Deti si môžu vlastnoručne vytvoriť dielko v niektorej zdielní tradičných remesiel a v piatok sa vytancovať vŠkoličke tanca, ktorá bude o 19:00 v priestoroch lesoparku s lektorom Martinom Urbanom. Naučí ich detské tanečné hry a gajdošský z Tekova.

Príďte na festival, ktorý je obrazovou, zvukovou a chuťovou vizitkou tohto kraja a ľudí v ňom.

Poďakovanie za finančný príspevok patrí Trenčianskemu samosprávnemu kraju, mestu Prievidza a Fondu na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov.
Hlavný organizátor: Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja Spoluorganizátori: Mesto Prievidza, Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Združenie miest a obcí hornej Nitry, TEZAS spol. s. r. o.

Sponzori: COOP JEDNOTA Prievidza, s.d., Mecom GROUP, s.r.o, PRIEVIDZSKÉ PEKÁRNE A CUKRÁRNE a. s., Prievidza, MILSY a. s.

Medilálni partneri: RTVS, My – Hornonitrianske noviny, RTV Prievidza, Prievidzsko, Beta Rádio, Rádio WOW, codnes.sk, vyhodnevmeste.sk, folklorista.sk a Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies